Жителька Харківської області здавала чоловіку у Росії позиції ЗСУ

Жінка проведе у тюрмі шість років.

Світлана Мічуріна телефоном повідомляла ексчоловікові дані про Збройні сили України, він передавав їх російським спецпризначенцям.

11 грудня Червонозаводський суд Харкова оголосив вирок жительці села Гусинка Кіндрашівської громади (Куп’янський район) Світлані Мічуріній, яка здавала позиції української армії колишньому чоловікові, що мешкає у Росії. Жінку визнали винною, її засудили до шести років ув’язнення. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посилання на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Слідчі встановили, що Світлана Мічуріна народилася у Респлубліці Башкортостан Російської Федерації, переїхала до України. Жила у Гусинці на Куп’янщині. Її колишній чоловік живе у Росії. Під час війни жінка телефоном розповідала йому про місце знаходження українських військових. Цієї інформації у відкритому доступі не було.

У суді Мічуріна провини не визнала. Вона запевняє: під час розмов не усвідомлювала, що робить злочин. Жінка каже, що не мала умислу здавати позиції ЗСУ, із чоловіком начебто розмовляла на інші теми, чому він питав про українську армію, не знає. Вона начебто хотіла домогтися від колишнього чоловіка матеріальної допомоги для їхньої доньки та неповнолітнього онука.

«Наголошує, що вела з колишнім чоловіком розмови на сімейні та побутові теми. Чому він ставив їй питання про військову техніку та підрозділи ЗСУ, Мічуріна не змогла пояснити. Обвинувачувана розповідала цю інформацію, начебто щоб викликати тривогу стосовно небезпеки їхніх доньки та неповнолітнього онука, які мешкають з нею, та тим самим спонукати колишнього чоловіка до матеріальної допомоги. У серпні 2022 року він передав через сусідку 50 000 російських рублів, які вона витрачала на потреби сім’ї», — пише ХАЦ.

Однак слідство зафіксувало передачу інформації про ЗСУ. Зокрема, 27 лютого 2023 року вона повідомила про обстріл «на хутір, першу бригаду», а також про те, що удар був не по складах. Чоловік спитав, де знаходяться склади, та надала йому інформацію.

«А де це там в них склади? Там, де пшеницю видавали?», — питав чоловік. — «Да, да, да! Там лежат мины и оружие!», — йдеться у матеріалах справи.

У березні цього року Мічуріна знову спілкувалася з ексчоловіком щодо обстрілів. Той сказав, аби вона не здавала колаборантів, оскільки можуть залишити координати, і «щось прилетить на подвір’я».

В обвинуваченої провели обшук та виявили 30 000 російських рублів. Управління Служби безпеки України у Харківській області з’ясувало, що ексчоловік Мічуріної виїхав до Росії 10 березня 2020 року, мав зв’язки із правоохоронцями та представниками спецслужб Росії, передавав їм інформацію про Збройні сили України, яку отримував від Мічуріної. Судді зазначили, що ексчоловік Мічуріної добре знав місцевість Гусинки, тому розумів умовні назви місць.

Винною Мічуріну визнали за ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, розташування підрозділів ЗСУ) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові затримали російського агента, який здавав заводи та промисловість. Співробітник фармацевтичноїї компанії працював на росіян із березня 2023 року.

Джерело

Новости Харькова