Жителі пошкодженого будинку у центрі Харкова подали в суд на військову адміністрацію

Будинок №11/13 по вулиці Свободи постраждав від ракетного удару.

Мешканці будинку №11/13 по вулиці Свободи судитимуться з обласною військовою адміністрацією. Приводом для позову стало рішення Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій про знесення дому. 

Комісія ухвалила рішення ще навесні цього року на основі акту обстеження будинку, який замовила Харківська міська рада. Жителі самостійно оплатили ще дві експертизи, які показали: будинок можливо реконструювати. Але обласна адміністрація своє рішення так і не скасувала, а в міській раді поки що говорять лише про якийсь «розумний компроміс», але без конкретики.

Збитки вже нанесені

Ракета потрапила у будинок на розі вулиць Свободи та Чернишевської 6 вересня 2022 року. Минув рік — він досі стоїть зруйнований і занедбаний, його мешканці вимушені знімати житло і все ще сперечаються з міською та обласною владами з приводу того, чи варто зносити п’ятиповерхівку. Справа в тому, що 28 березня цього року обласна КТЕБ вирішила, що будинок по Свободи треба знести, а разом з ним — ще два будинки по Мироносицькій, №№32 і 34, які постраждали від обстрілів одними з найперших, у березні 2022-го. Таке рішення чиновники ухвалили на основі документів міської ради, а міська рада, у свою чергу,  керувалася висновками акту обстеження ТОВ “Фаворит експерт”.

Про чисельні неточності, які мешканці усіх трьох будинків знайшли в цьому акті, KharkovNEWS.info писав навесні: це і неправильно зазначений тип конструкцій, із яких зроблений будинок, і неточна дата будівництва, і невідповідність пошкоджень в акті реальним руйнуванням. 

Аварійні конструкції на Свободи так і не розібрали. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

«Ця експертиза була невірною, і це було очевидно відразу, бо  в нас немає 90% руйнувань, прилетіло в мою квартиру, зруйновано лише один стояк і все», — розповіла жителька дому по вулиці Свободи Ельвіра, чия квартира найбільше постраждала від ракетного удару. 

Власники квартир в пошкоджених будинках скинулися та власним коштом замовили повторну експертизу, які показала: будинки отримали другу, а не четверту категорію руйнування, отже, їх можна відновити. Такі ж самі результати показала і повторна експертиза, замовлена міськрадою. Не дивлячись на це, ніякі аварійні роботи не проводяться, а обласна КТЕБ не скасувала своє весняне рішення. Мешканці дому по вулиці Свободи подали позов у Харківський окружний адміністративний суд до військової адміністрації. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не вистачає скла та металу. Як відбудовують Північну Салтівку

«Вони надіслали нам листа, у якому вимагають відкликати позов, але ж ви розумієте — навіть якщо вони відкличуть рішення, збитки нам вже нанесені, бо рік будинок простояв так, аварійні конструкції не розібрали, будинок розмивався дощами, його ніхто не укріпив», — пояснює Ельвіра.

У військовій адміністрації повідомили, що рішення про знесення будинків може бути скасоване на наступному засіданні Комісії, але коли вона відбудеться, поки невідомо.

Потрібна економічна експертиза

Тим часом міський голова Ігор Терехов визнав, що перші експерти припустилися помилок, але це не означає, що будинки в центрі почнуть відновлювати або хоча б законсервують.

«Ми повинні розуміти, яка буде економічна експертиза, скільки це буде коштувати. Коли ми знайдемо розумний компроміс, ми це оприлюднимо. Економічна експертиза буде починатися», — пообіцяв Ігор Терехов на брифінгу 15 серпня.

За майже місяць, що минув з того часу, жителі зруйнованих будинків не отримували з міськради жодного повідомлення про те, чи була вона проведена і які її результати.

Юрист «Харківського антикорупційного центру» Володимир Рисенко каже, що економічну експертизу дійсно потрібно провести з двох причин: по-перше, щоб встановити розмір завданих збитків, щоб потім використати в рамках кримінального провадження прокуратури за порушення звичаїв та правил війни, по-друге, для визначення обсягу робіт.

Будинки №№ 32 і 34 по вулиці Мироносицькій. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

«Коли буде зрозуміло, що саме пошкоджено, міськрада має оголосити тендер у залежності від тих коштів які є в бюджеті Харкова. Як мінімум, треба облаштувати тимчасову покрівлю «, — каже адвокат.

Тим часом жителі будинку №32 по Мироносицькій, яким вже набридло чекати завершення безкінечних експертиз, самі накрили дах свого пошкодженого дому тимчасовим покриттям. 

«Сусіди вже дуже незадоволені, бо хоч би щось зробили для того, аби зберегти будинки», — каже жителька дому Оксана Олегівна.

Її квартирі пощастило: вона лишається сухою, але без даху могла не пережити наступної зими. Квартири сусідів із верхніх поверхів позаливало водою, яка затікала крізь щілини  побитого даху.   

Джерело

Новости Харькова