Із початку року на Харківщині обстежили на вибухонебезпечні предмети 44 000 гектарів полів

Розмінувати встигли тільки 65 гектарів.

У Харківській області у першу чергу потрібно розмінувати 159 000 гектарів сільськогосподарських земель.

Із початку 2023 року піротехніки обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів понад 44 000 гектарів полів. Із них розмінували 65 гектарів, не виявили вибухонебезпечні предмети на 3000 гектарів. До системного розмінування саме сільськогосподарських земель у регіоні приступили лише восени. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

«Обстеження та розмінування земель сільськогосподарського призначення набуло системного характеру впродовж останнього місяця. Це пов’язано із залученням іноземних організацій, отриманням ними ліцензій. Переконані, що до кінця року розмінованих площ буде більше», — сказав заступник голови ХОВА Євген Іванов.

За словами Іванова, цього року проводили аналіз ситуації, обстежували землю та складали карти замінованої землі, шукали іноземних партнерів, оскільки силами, які наразі є в Україні, не розмінувати всі землі. Першочергово у країні розміновують критичну інфраструктуру, потім тільки переходять до сільськогосподарських земель. Іноземні організації з розмінування уже зайшли на український ринок «у певній кількості» та розпочали свою роботу. Проте на розмінування потрібен час. 

«Проте процес цей не швидкий. І будь-яка іноземна компанія, коли вона заходить на невідому для себе територію, а, нагадаю, що Україна є, і Харківська область, зокрема, однією з найбільш замінованих країн світу, то, звісно, у них попередній певний час займає аналіз ситуації, складання карт і складання планів, стандартизація, отримання сертифікації. Всі ці процедури проходять, на це пішов час, який уже минув. Попереду у нас більш активно, ми сподіваємося, вже до кінця року, до снігу, до наступлення зимових холодів і морозу, все ж таки ми побачимо більш великі цифри саме щодо розмінованої землі і цифра — 65 гектарів розмінованого, вона не залишиться такою. Для цього є всі передумови», — розповів Іванов.

Як писав KharkovNEWS.info, в Україні планують запустити ринок послуг із гуманітарного розмінування у системі публічних закупівель ProZorro. Наразі розробляється механізм надання компенсації за розмінування. Отримати компенсацію зможуть аграрії та стратегічні підприємства.

Джерело

Новости Харькова