Януковича та Азарова судитимуть через «Харківські угоди»

Справу передали у суд.

Слідчі завершили спеціальне досудове розслідування щодо експрезидента України Віктора Януковича та колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова, які втекли з країни.

Обвинувальний акт по справі про «Харківські угоди» передали у суд. Януковича та Азарова обвинувачують у державній зраді та наданні допомоги Росії у проведенні підривної діяльності проти України. Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.

За даними слідства, у 2010 році Росія наказала Януковичу продовжити строк перебування її Чорноморського флоту у Криму та Севастополі. Договір між Україною та Росією про перебування російського флоту на території України мав закінчитися у 2017 році. Україна до цього не хотіла продовжувати договір.

«Раніше Україна підтвердила наміри не пролонговувати дію цих Угод та підготувала двосторонній Меморандум з виведення флоту рф. Російська сторона проігнорувала офіційне звернення. Через енергетичний шантаж росіяни вирішили примусити тодішнє українське керівництво продовжити термін перебування флоту рф в Криму. Це надалі призвело до анексії півострова», — пояснили у ДБР.

Навесні 2010 року прем’єр-міністр України отримав остаточний текст проєкту угоди щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Україні. Потім відбулося закрите засідання Кабміну, де Азаров та міністр закордонних справ запевнили, що угоду треба підписати, аби отримати від Росії знижку на газ. Янукович підписав угоду у Харкові. У той же день Азаров підписав розпорядження щодо схвалення Кабміном «Харківських угод» на користь Росії.

«Розслідуванням встановлено, що експрезидент України, в порушення вимог Конституції та Закону України «Про міжнародні договори України», 21 квітня 2010 року у місті Харкові підписав від імені України Угоду, якою продовжив на 25 років строк перебування чорноморського флоту російської федерації на території України — АР Крим і м. Севастополі», — повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Слідчі зазначили, що Янукович і Азаров штучно створили передумови для того, щоб Росія збільшила кількість своїх військ на території України, надалі окупувала Крим і Севастополь і створила нові військові підрозділи, які вторглися в Україну 24 лютого 2022 року.

Януковича та Азарова обвинувачують за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 111 (державна зрада та надання допомоги Росії у проведенні підривної діяльності проти України) Кримінального кодексу України. Через те, що вони переховують у Росії, досудове розслідування проводили за спеціальною процедурою.

Як писав KharkovNEWS.info, навесні 2023 року Конституційний суд відкрив провадження щодо «Харківських угод». Нардепи попросили суд надати висновок щодо конституційності угоди між Україною та Росією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України, яка була підписана 21 квітня 2010 року у Харкові.

Джерело

Новости Харькова