Які тарифи діятимуть у Харкові у наступному опалювальному сезоні: пояснення Тепломереж

Існуючий тариф затвердили наприкінці 2021 року.

Кабмін ухвалив мораторій на підвищення тарифів на тепло та розподіл газу на період воєнного стану та 6 місяців після його завершення, тому тарифи залишаються незмінними.

«Харківські тепломережі» опублікували інформацію для споживачів щодо тарифів на наступний опалювальний сезон. Щороку у цей час комунальні підприємства затверджували нові тарифи.

«Згідно із статтею 1 Закону №2479-ІХ «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» заборонено підвищення тарифів на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для всіх категорій споживачів, тобто запроваджено мораторій на підвищення тарифів у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано», — йдеться у повідомленні.

Це означає, що поки що харківські споживачі живуть за тарифами, які були затверджені наприкінці 2021 року.

«Це щорічна необхідна за законом процедура  затверження економічно обгрунтованих тарифів. Але вживатимуться ті тарифи, які діяли на 24.02.22 року. Така сама процедура проходила і в минулому році. Для бюджета міста та  населення нічого не зміниться», — пояснив KharkovNEWS.info фінансовий директор КП «Харківські теплові мережі» Ігор Горішній.

Таким чином, з 15 жовтня діятимуть наступні тарифи:

гаряча вода у квартирах, де є рушникосушильник, — 93,22 грн. за 1 куб. м (з ПДВ);

                       за відсутності рушникосушильників – 86,32 грн. за 1 куб. м (з ПДВ)

опалення у квартирах з приладами обліку — 1539,50 грн. за 1 Гкал (з ПДВ);

                  у кварирах без приладів обліку   — 39,38 грн. за 1 кв.м на місяць (з ПДВ).

Харків`яни за час повномасштабної війни суттєво збільшили борги за комунальні послуги. Як повідомляє «Суспільне Харків», з 1 січня 2022 року по 30 травня 2023 року борги за послуги з теплопостачання та гарячої води склали 3,2 млрд гривень. 

На час воєнного стану комунальні підприємства не можуть штрафувати боржників.

Джерело

Новости Харькова