Як родинам загиблих військових із Харкова отримати компенсацію

Родини загиблих героїв можуть отримати 15 мільйонів гривень.

Компенсацію виплачують поетапно.

Члени родин військових, які загинули під час захисту України або померли унаслідок отриманого поранення під час дії воєнного стану та на військовій службі, можуть отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень. Про це повідомив в ефірі «Українського радіо» заступник начальника відділу сектору соцвиплат Харківського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки Тимур Джигіт.

«Тобто у період після 24 лютого 2022 року члени сімей військовослужбовців, які загинули або померли від отриманих поранень, мають право на 15 мільйонів гривень. Це означає, якщо поранений внаслідок бойових дій боєць помирає в шпиталі протягом року після отримання поранення, то це вважається, що він загиблий під час захисту Батьківщини й члени сімей мають право на отримання 15 млн грн», — пояснив Джигіт.

У разі, коли військовий помер на військовій службі, однак його смерть настала не через безпосередній захист Батьківщини або участь у бойових діях (не пов’язана з отриманням поранень), то члени родини цього військового можуть отримати компенсацію у розмірі 750 прожиткових мінімумів або 500 — коли смерть не була пов’язана з виконанням службових обов’язків, а настала у цей період. Сума складе від Мікльоша гривень.

Отримати компенсацію можуть члени родини загиблого військового, батьки і утриманці. Сюди належать дружини, неповнолітні діти або повнолітні від 18 до 23 років, якщо вони перебувають на навчанні за денною формою або належать до людей з інвалідністю з дитинства.

Компенсацію розподілять рівними частинами між усіма членами родини, які мають на це право. При небажанні отримати частку людина повинна надати відмову із нотаріальним засвідченням. Тоді її частку пропорційно розподілять між рештою.

Не нададуть компенсацію людям із російським або білоруським громадянством, а також засудженим за колабораційну діяльність.

Після отримання інформації щодо загибелі військового районний терцентр комплектування сповіщає про це родину загиблого. Потім організовує поховання бійця, далі роз’яснює членам родини, що їм потрібно зробити для отримання компенсації. Якщо членів родини не сповістили про право отримання виплати, то вони самі можуть звернутися до будь-якого центру комплектування по усій країні. 

Для отримання компенсації документи надаються штатному фахівцю із соцзабезпечення у районному терцентрі комплектування. Він оформляє матеріали й відправляє їх до обласного терцентру комплектування. Той перевіряє документи, визначає  отримувачів компенсації, робить висновок, який надалі йде до комісії Міноборони з питань призначення та виплати одноразової грошової допомоги. Виплачує гроші Міноборони України через командування Сухопутних військ і обласний терцентр комплектування. Компенсацію родини отримують на картки, номери яких указали у заяві. Як пояснив Тімур Джигіт, найскладніше при оформленні компенсації отримати документи від військової частини.

«Найбільшу кількість часу ми втрачаємо на отримання витягів з наказів та фінансових документів від військових частин. Це може бути місяць, два, а може бути й три місяці на отримання таких документів», — розповів Джигіт.

За його словами, у Харківській області компенсації виплачують без затримок. Наразі гроші отримують ті родини, заяви яких були відправлені комісії у травні. Строк від направлення заяв комісії до отримання компенсації складає сьогодні від три-чотири місяці.

Якщо минулого року компенсацію виплачували одразу у повному обсязі, то тепер (із 25 січня 2023 року) поетапно: 1/5 від призначеної суми на першому етапі, 4/5 від призначеної суми — щомісячно частками протягом 40 наступних місяців.

Із похованням допомагає військова частина. Вона надає компенсацію у розмірі 12 500 гривень. Для її отримання також потрібно звернутися у районний терцентр комплектування та оформити всі необхідні документи.

Окрім цього, можна отримати грошове забезпечення, яке не отримав військовий за весь місяць, в якому настала його загибель.

«На таку виплату мають право дружини або чоловіки, якщо їх немає — повнолітні діти, які проживали разом з військовослужбовцем. Для отримання такої виплати членам сімей також необхідно звернутись до свого районного військового терцентру, подати заяву, документи що підтверджують родинні зв’язки та довідки з реквізитами банку. Документи засвідчить начальник районного територіального центру комплектування, потім їх передадуть до військової частини, яка нараховує і проводить такі виплати», — розповів Джигіт.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харківському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки запевнили, що перш ніж відправитися до військових частин, мобілізовані проходять підготовку незалежно від наявності чи відсутності в них досвіду. Тренування і злагодження можуть тривати до двох місяців. Направляти призовників, які не мають військового досвіду, у зону бойових дій не будуть.

Джерело

Новости Харькова