Як діти навчатимуться у харківському метро: перші подробиці

У жодній харківській школі немає бомбосховища, тож офлайн-навчання розпочати не можна.

Харківська влада не відкидає ідеї навчання дітей у підземці. Формат таких уроків ще не напрацювали, тому не виключено, що уроки «під землею» розпочнуться не першого вересня, а пізніше. 

Протягом літа харківська міська влада говорила про перехід на комбіноване навчання. Ідею просував Ігор Терехов. Він наполягав на тому, що дітей треба повертати за парти, аби не втратити. У липні директорка департаменту освіти Ольга Деменко повідомила, що переважна більшість батьків хоче, аби діти вчилися очно. 

Але Рада оборони Харківщини поставила крапку у цій дискусії. Адже за її рішенням офлайн-навчання можна поновити тільки у школах, де є бомбосховища або протирадіаційні укриття. У Харкові, сказав голова ХОВА Олег Синєгубов, таких немає. Спочатку міська влада намагалася довести, що можна відкрити 150 шкіл уже 1 вересня і ображалася на Синєгубова. Але на початку серпня залишився один варіант як спроможний: навчання в метро для всіх бажаючих дітей. Про повернення до будівель шкіл уже не йдеться. Звісно, до их пір, поки Харкові загрожуватимуть С-300 з Росії.

«Рішення обласної Ради оборони таке, що навчальний процес може відбуватися тільки в тих закладах, де є споруди цивільного захисту, тобто, бомбосховища або протирадіаційні укриття. На жаль, у жодному з навчальних закладів міста таких укриттів немає. Ми маємо лише найпростіше сховище. Тому, звісно, що з 1 вересня, якщо безпекова ситуація нам не дозволить, ми не зможемо розпочати офлайн-навчання в школах», — повідомила 8 серпня в інтерв`ю «Фактам» Ольга Деменко.

Робоча ідея про підземне навчання, яку уперше озвучив Ігор Терехов, відпрацьовується. Чиновники потроху починають пояснювати, яким чином це буде організовано.

Що важливого повідомила Деменко:

1. У метро зможуть навчатися не всі діти, а тільки першачки й учні других класів.

2. Змушувати нікого не будуть, це тільки за бажанням батьків.

3. Визначили кілька локацій, це не станції, але озвучать їх згодом.

4. «У метро будуть облаштовані повноцінні класи, де шумоізоляція, рекуперація повітря, там будуть відремонтовані туалети», — обіцяє Ольга Демменко.

5. Крім учителів, будуть тьютори, які допомагатимуть дітям.

6. Класи будуть комбіновані: разом навчатимуться діти з різних районів Харкова.

7. Навчання розпочнеться, як тільки все буде готово для цього. Але не обов’язково 1 вересня.

Звісно, дітей до обраних локацій у метро доведеться підвозити, а після кількох уроків (у перших класів вони завершуються як правило опівдні) — забирати.

 

 

Джерело

Новости Харькова