Хвиля COVID-19 на Харківщині вийшла на плато й буде коротшою за попередні — епідеміологиня

За інформацією: Суспільне Харків.

Харківська обласна інфекційна лікарня. Квітень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Весняна хвиля COVID-19 вийшла на плато, говорить директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Любов Махота. За її словами, нинішня хвиля буде коротшою від попередньої. Нині в Харківській обласній інфекційній лікарні частина місць в реанімації залишається вільною.

У березні до обласної інфекційної лікарні на день привозили по 30 пацієнтів з COVID-19, нині ця цифра впала до 10-15 хворих, говорить директор закладу Павло Нартов.

"Нині в стаціонарі інфекційної лікарні перебувають 122 пацієнти з коронавірусом. У жовтні 2022 року було 379 хворих, а у вересні — 362", — каже Павло Нартов.

За його словами, під час попередніх коронавірусних хвиль у медзаклад потрапляли літні люди. Нині ж — молодші пацієнти.

"Раніше понад 50% складали люди, старші 65 років, тепер 70% — хворі від 30 до 64 років", — розповідає Нартов.

Директор Харківської обласної інфекційної лікарні Павло Нартов. Квітень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Тепер пневмонія протікає не в такій тяжкій формі, в середньому пацієнти перебувають у нас до 14 днів. У лікарню госпіталізують хворих, більшість з яких вакциновані. Але з тяжким перебігом — це не вакциновані. У медзаклад потрапляють ті люди, яким зробили щеплення один-два рази. Закінченою ж вакцинацією вважаються три щеплення", — розповідає Нартов.

З коронавірусом у реанімації обласної лікарні лежать п'ятеро пацієнтів з восьми, говорить завідувачка відділення інтенсивної терапії Лариса Маркуш.

Завідувачка відділення інтенсивної терапії Харківської обласної інфекційної лікарні Лариса Маркуш. Квітень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"У відділені перебувають хворі, які пізно звернулися за медичною допомогою. Їм вже потрібно тут лежати, бо необхідна інтенсивна терапія", — говорить Маркуш.

Директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Любов Махота каже: за останній тиждень на Харківщині зафіксували 712 випадків захворювання на коронавірус, в області переважно циркулює підвид штаму "Омікрон" — "Кракен".

Харківська обласна інфекційна лікарня. Квітень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Якщо порівнювати так звану весняну хвилю з осінньою, а це вересень-жовтень 2022 року, то нинішня має меншу інтенсивність. Сплеск захворюваності, який почався у березні, пов'язуємо з циркуляцією нової генетичної лінії в нашій області штаму SARS-CoV-2, так званого "Кракену", — пояснює директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб.

За словами Махоти, "ковідна хвиля" триватиме ще два тижні — кількість хворих буде продовжувати спадати.

Новости Харькова