Харківську область розміновують майже 200 саперів

Кількість піротехнічних розрахунків збільшили.

Спочатку сапери розміновують електролінії, а якщо залишається час, то  переходять до розмінування приватного сектору.

Через великі обсяги робіт і замінованих територій на Харківщині кількість піротехнічних розрахунків Державної служби України з надзвичайних ситуацій збільшили до 38. Вони складаються зі 193 саперів та 76 одиниць спецтехніки. Про це повідомили у Головному управлінні ДСНС у Харківській області.

Як розповів начальник відділення групи піротехнічних робіт ГУ ДСНС у Тернопільській області Артем Хом’як, сьогодні, 19 квітня, у Харківській області проводять механізоване розмінування ліній електропередач 35 кіловатів. Обстежити територію на наявність вибухонебезпечних предментів тут потрібно для того, щоб надалі енергетики змогли приступити до ремонту електроліній та обладнання, аби подати електрику до двох населених пунктів.

«Стараємося перевірити все максимально якісно, швидко для того, щоб подати в населені пункти такі як Кам’янка, Топольське, електроенергію. Працює відділення у складі п’ять чоловік і дві одиниці техніки. Плюс інженерна машина розгородження», — сказав Артем Хом’як.

Під час обстеження дороги біля села Кам’янка знайшли вибухонебезпечні предмети. За словами сапера зведеного загону ДСНС України Андрія Мишка, поблизу цього населеного пункту виявляють дуже багато мін «ПФМ-1С «Пелюстка». Вони мають зелений або коричневий колір і їх дуже важко помітити. Також тут зустрічаються міни «ПОМ-3», які відносяться до ще більш небезпечних новітніх російських мін. Як зазначив Андрій Мишко, такі міни «чують» сапера за 15-20 метрів.

У середньому на території Ізюма працює шість піротехнічних підрозділів: три підрозділи з Києва, один із Запоріжжя, один із Тернополя, ще один — із Хмельниччини. Також роботи тут проводить один медичний розрахунок із Луганської області та один інженерний розрахунок на ІМР-2 (інженерна машина розгородження) з міста Ромни Сумської області.

Минулу добу піротехніки працювали у Харківському, Ізюмському, Куп’янському, Богодухівському та Чугуївському районах. Загалом вони обстежили близько 19,6 гектара територій і 27,5 кілометра ліній електропередач. На цих територіях виявили та знешкодили 100 вибухонебезпечних предметів (міни, вибухівки, боєприпаси). Головним завданням піротехніків є розмінування, якщо залишається час, то вони виконують заявки у приватному секторі.

Мешканців Харківщини просять у разі виявлення вибухонебезпечних предметів повідомляти до Державної служби України з надзвичайних ситуацій за номером телефону — 101.

Як писав KharkovNEWS.info, для того, щоб відновити електропостачання на звільненій від окупантів території Харківщини, потрібно розмінувати 12 500 кілометрів ліній електропередач. На сьогодні розміновано близько 250 кілометрів.

Джерело

Новости Харькова