Харківський суддя та народний депутат купили люксові автівки під час війни

Власниками машин стали Сергій Шабельніков та Євген Пивоваров.

Суддя витратив на автівку понад два мільйони гривень, нардеп — 1,3 мільйона гривень.

Журналісти проєкту «Схеми» дослідили звіти у Єдиному державному реєстрі декларацій, доступ до якого відкрили 10 грудня та з’ясували, що деякі державні службовці під час війни купували елітні машини. Покупки робили нардепи, співробітники Міністерства внутрішніх справ і Держбюро розслідувань, судді. Ні в чому собі не відмовляли, зокрема, харківський суддя Сергій Шабельніков і народний депутат від партії «Слуга народу» Євген Пивоваров.

Суддя Харківського апеляційного суду Сергій Шабельніков подав до Реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни у майновому стані 6 грудня 2022 року. У повідомленні сказано, що у цей день він придбав легковий автомобіль Lexus NX 350h 2022 року випуску. Вартість автівки становить 2 185 350 гривень. Покупка зроблена у фірми «Арт-Лекс ЛТД». Машина належить до середньорозмірних кросоверів преміумкласу із повним приводом, повних гібридів четвертого покоління. Суддя пояснив, що машина йому знадобилася для пересування по Харкову.

«На запитання «Схем» щодо купівлі авта у розпал війни суддя Шабельніков коротко зазначив, що «вся інформація буде в декларації», а на інші коментарі він «не має часу, оскільки займається службовою діяльністю». Згодом суддя перетелефонував і повідомив, що купив авто за власні гроші, що йому «у Харкові потрібна надійна автівка», і що він «із колегами допомагає ЗСУ», — пишуть «Схеми».

Нардеп від «Слуги народу», член комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунального господарства Євген Пивоваров повідомив про суттєві зміни у майновому стані 20 вересня 2022 року. Згідно із повідомленням, 18 вересня минулого року він придбав легкову автівку Audi A8 2020 року випуску у товариства з обмеженою відповідальністю «Порше Лізинг Україна». За машину сплатив 1 301 188 гривень. Давати журналістові коментар телефоном він відмовився.

«Після відновлення доступу до Державного реєстру декларацій Нацагентством з питань запобігання корупції стало зрозуміло, що повномасштабне вторгнення російських військ в Україну не стало на заваді оновленню автопарків українських суддів, правоохоронців і депутатів різних рівнів. Це все в той період, поки вся країна збирає на пікапи для українських воїнів, яких постійно не вистачає», — зазначили журналісти-розслідувачі.

Як писав KharkovNEWS.info, мер міста Люботин Леонід Лазуренко купив машину Mercedes-Benz GLE 300D 2019 року випуску за 643 174 гривні. Вартість автівки, вказана у декларації, у три рази менша за ринкові ціни.

Джерело

Новости Харькова