Харківські журналісти стали лауреатами Пулітцерівської премії

Оголошені лауреати Пулітцерівської премії за 2023 рік.

У Сполучених штатах Америки назвали імена лауреатів Пулітцерівської премії у 2023 році.

Найпрестижнішу премію США отримали у номінації «За служіння суспільству» відеожурналіст Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та відеопродюсер Василиса Степаненко, які працюють в команді Associated Press.

«За служіння суспільству» — Associated Press за роботу Мстислава Чернова, Євгена Малолєтки, Василіси Степаненко та Лорі Хіннант. Сміливі репортажі з обложеного міста Маріуполь, які засвідчили вбивство мирних жителів під час вторгнення Росії в Україну», — сказано на сайті премії.

Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і Василіса Степаненко стали останніми журналістами, які документували життя окупованого Маріуполя. Вони виходили з міста, коли воно вже перебувало в повній облозі. Однією з останніх робіт команди AP став репортаж із Маріупольського пологового будинку, який потрапив під російський обстріл.

Роботи Associated Press із документування життя в Маріуполі взяли за основу для подальшого проведення розслідувань. Мстислав Чернов створив документальний фільм «20 днів у Маріуполі». 

Нагадаємо, Пулітцерівська премія вважається однією з найпрестижніших нагород у сфері літератури, журналістики, музики та театру в США. Її заснував Джозеф Пулітцер. Премія вручається з 1917 року щорічно у перший понеділок травня. З 2017 року винагорода становить 15 000 доларів.

Як писав KharkovNEWS.info, Мстислав Чернов отримав приз глядацьких симпатій на американському фестивалі незалежного кіно Sundance за фільм «20 днів у Маріуполі» у січні 2023 року. Завдяки роботі Чернова та Малолєтки світ дізнався про злочини росіян у Маріуполі: гуманітарну катастрофу, викликану облогою, масові поховання мирних мешканців, наслідки бомбардування пологового будинку №3. Медіафайли фотографи надсилали, ховаючись під сходами біля розтрощеного продуктового магазину — з єдиного місця в Маріуполі, де зберігався зв’язок.

Джерело

Новости Харькова