Харківська влада хоче залучити іноземні компанії до відбудови міста

У Харкові потрібно відремонтувати не менше 5000 понівечених за час повномасштабної війни будинків.

Поки що усі зруйновані будинки у Харкові відбудовують великі харківські компанії за рахунок міського бюджету.

У Харківській міськраді планують залучити до масштабної відбудови іноземні компанії. Пошуки іноземних інвесторів, за словами міського голови Ігоря Терехова, тривають.

«Я робитиму все, що від мене залежить, щоб до Харкова прийшли іноземні інвестори, нові будівельні компанії. Роботи з реконструкції та відновлення вистачить на всіх», — сказав мер.

За словами міського голови, за попередніми підрахунками на відновлення Харкова необхідно близько 9,5 млрд доларів, треба відбудовувати тією чи іншою мірою майже 5000 пошкоджених Росією будинків. Зараз відновлювальні роботи йдуть за рахунок міського бюджету та за рахунок субвенції держави, але комплексне відновлення, за словами мера, потребує багатовекторного фінансування, зокрема, з залученням коштів Світового банку, ЄБРР та ЄІБ.

«Це дуже приблизна сума, яка збільшується після будь-якого обстрілу. Навіть влучання снарядів у землю — це розбиті комунікації, це приховані дефекти на трубопроводах. А їх відновлення дуже затратне», — сказав Терехов.

Нагадаємо, спочатку у Харкові планували відновлювати мікрорайон Північної Салтівки повністю, із залученням провідних архітекторів, але восени 2022 року тут почали ремонтувати окремі зруйновані будинки. Більшість будинків ремонтує «Жилстрой-1» за кошти міського бюджету. На даний момент невідомо, скільки будинків доведеться знести. Є офіційне рішення про демонтаж першого під’їзду у будинку по вулиці Наталії Ужвій, 82.  

У грудні 2022 року Ігор Терехов повідомляв, що у місті не можна відновити 500 будинків, які постраждали за час повномасштабної війни (300 з них на Салтівці). Перелік цих будинків у мерії не змогли надати. 

У березні 2023 року перший заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради Олексій Богач говорив, що 49 будинків у Харкові вважають такими, які потрібно буде знести. Однак остаточно назвати кількість будинків під знос неможливо: потрібно зробити кошторис, після чого буде зрозуміло — вигідніше відновити будинок чи знести й побудувати новий.

На початку квітня 2023 стало відомо про перші три «приречені» будинки, адреси яких затвердила комісія ХОВА: вул. Свободи №11/13, Мироносицька, 32 і 34. Але власники квартир цих будинків знайшли численні порушення в експертизах, зроблених на замовлення міської влади. Тепер місто замовило ще одну експертизу.

Джерело

Новости Харькова