Харківська область отримає найбільшу субвенцію на будівництво укриттів у школах

Школи уже замовляють виготовлення проектів, аби укриття змогли збудувати до нового навчального року.

Кабмін погодив розподіл освітньої субвенції на облаштування укриттів у школах. 

28 квітня на Кабінеті Міністрів затвердили умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти.

Згідно з документом, субвенція може спрямовуватися тільки на будівництво, реконструкцію, реставрацію та капітальний ремонт захисних споруд цивільного захисту у школах, зокрема і на виготовлення проекту.

«За нашими даними, нині близько 30% закладів загальної середньої освіти в Україні не мають укриттів. Тож 1,5 млрд грн. державної субвенції надійдуть до місцевих бюджетів на облаштування безпечних умов у закладах середньої освіти. Ці кошти розподілені між областями на основі даних щодо кількості учнів, які навчаються у дистанційному та змішаному форматах», – пояснив очільник Міністерства освіти і науки Оксен Лісовий.

Харківська область отримає найбільшу суму коштів серед усіх — 224,7 мільйонів гривень. На другому і третьому місцях — Київщина і Дніпропетровщина, найменше отримає Луганщина (6 млн грн).

У постанові Кабінету міністрів йдеться про те, що під час облаштування укриттів необхідно дотримуватися вимог та будівельних норм, сховища мають бути розраховані не менше ніж на 250-300 осіб. Окрім того, у бомбосховищах має бути забезпечена доступність для маломобільних груп населення.

Облаштування укриттів відбуватимуться не лише коштом освітньої субвенції: частину витрат мають покрити з місцевих бюджетів (від 5% до 30%).

Переліку шкіл, які отримають фінансування, неамє: це буде вирішуватися на місцевому рівні.

Як стало відомо KharkovNEWS.info, до десяти шкіл обласного підпорядкування планують уже влітку розпочати будівництво окремих бомбосховищ саме за гроші освітньої субвенції. Мова саме про такий тип захисної споруди, а не найпростіше укриття.

Серед закладів, що потрапили до переліку щасливчиків, — ліцей-інтернат «Обдарованість», який знаходиться в Харкові, але в ньому навчаються діти з області. У ньому уже під час повномасштабної війни побудували укриття на 400 людей, а тепер планують звести бомбосховище. За інформацією Харківського антикорупційного центру, уже відбувся тендер на проект будівництва бомбосховища з благоустроєм прилеглої території. Підрядник отримає за проектні роботи 2 мільйони гривень

Джерело

Новости Харькова