Харків’яни вимагають від влади знести орден СРСР

Величезний макет ордену залишається на будинку в Індустріальному районі.

Якщо макет не приберуть офіційно, його обіцяють знести стихійно.

Активісти групи «Декомунізація України» звернулися до міської влади Харкова з вимогою прибрати макет радянського ордену з надписом «Победа СССР» з будинку по вулиці Миру. Він залишається у Харкові на 323-й день повномасштабної війни. 

«Величезний макет радянського ордену з написом СССР досі не демонтовано. Вчергове нагадуємо міській раді зверненням про необхідність демонтажу. У разі відмови будемо вже діяти іншими методами. Харків має бути повністю очищеним від маркерів окупації», — повідомили активісти в Телеграм-каналі.

Тим часом жителі Індустріального району звернулися до Харківської міської ради з пропозицією розмістити на цьому фасаді замість макета ордену мурал на честь загиблого працівника ХТЗ Олександра Головешка. Поки що відповіді немає.

Нагадаємо, на початку 2023 року в Харкові знесли пам’ятник найстарішому голові уряду СРСР Миколі Тихонову. Бюст стояв у сквері на перехресті Соборного узвозу і Клочківської. Його мали прибрати ще в 2016 році в рамках декомунізації, оскільки Микола Тихонов був не лише інженером ( він спроектував «Дніпросталь»), але більшою мірою — радянським управлінцем. У 1980—1985 роках Тихонов очолив Раду Міністрів СРСР, і увійшов в історію як один з найстаріших голів уряду (залишив посаду у 80 років).

Джерело

Новости Харькова