Харків отримає енергетичну «гуманітарну допомогу» з Київщини та Закарпаття

Кілька регіонів України долучилися до акції "Подаруй світло Харкову".

Кілька регіонів доправляють до Харкова потужні трансформатори та спецобладнання, аби забезпечити безперебійну роботу критичної інфраструктури міста.

Енергетичну «гуманітарку» уже відправили з Київської та Закарпатської областей. Зокрема, Київщина передала 13 потужних генераторів від 10 до 22 кВТ, вони уже в дорозі, ще 25-ть відправлять сьогодні для Вовчанської громади.

«Сьогодні Харківщина потерпає від масованих нещадних обстрілів ворога. Загарбник б’є саме по енергетичній інфраструктурі, намагаючись лишити людей без світла та води. У понеділок від Вороньківської громади відправляємо ще 25 генераторів потужністю 2,5 –5,5 кВТ, а також паливо. Все це вже чекають мешканці Вовчанської громади Чугуївського району. Наступного тижня відправимо ще партію генераторів, із них два великої потужності – 520-800 кВТ. Формуємо й іншу необхідну допомогу. Збираємо павербанки, зарядні станції, тощо. В кожній громаді є пункти допомоги Харківщині», – повідомив голова Київської ОДА Руслан Кравченко.

У Макарові на Київщині необхідні речі збирають у «Пункті незламності», у Бучі — у приміщенні Бучанської міської ради, у Ржищеві допомогу можна принести у приміщення міської ради.

До акції «Подаруй світло Харкову» долучилося також Закарпаття. 

«За дорученням Президента України Володимира Зеленського у межах цільового пакета підтримки від Закарпаття направляємо до Харкова потужні трансформатори та спецобладнання загальною потужністю 4 600 кВт, які допоможуть дати більше енергії і забезпечити безперебійну роботу критичної інфраструктури міста. Інженери завершили відвантаження усіх трансформаторів, тож транспорт вже на шляху до Харкова», – написав очільник Закарпатської адміністрації Віктор Микита.

Закарпаття отримало це обладнання з Нідерландів завдяки благодійному фонду.

Нагадаємо, 22 березня Харківська область зазнала потужної ракетної атаки росіян на енергомережу. Окупанти влучили понад 20-ма ракетами по об’єктах генерації та передачі електроенергії, зруйнували ТЕЦ-5, Зміївську ТЕС, кілька підстанцій у Харкові. Відтоді в області діють погодинні графіки відключення світла. Минулого тижня окупанти знов атакували безпілотникам об’єкти критичної інфраструктури у Харкові. На відновлення ТЕЦ-5 можуть піти роки, тому у місті думають над тим, аби поступово відмовитися від централізованої системи опалення.

Джерело

Новости Харькова