Харків`ян запрошують на радіодиктант

Всеукраїнський радіодиктант проводитимуть утринадцяте, однак цьогоріч у нову дату.

Українців запрошують долучитися до написання радіодиктанту.

Цьогоріч радіодиктант національної єдності пройде у п’ятницю 27 жовтня, у День української писемності та мови. Раніше його проводили 9 листопада, коли й відзначали це свято. Однак 28 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про зміну дати святкування Дня української писемності та мови. Дату змінили через перехід на новоюліанський календар.

Нагадаємо, радіодиктант національної єдності започаткувало «Українське радіо» у 2000 році. Його проводять щороку. Хто цьогоріч стане автором тексту для радіодиктанту та хто його читатиме, обіцяють повідомити згодом. Долучитися до написання радіодиктанту можуть усі охочі. Автори проєкту хочуть об’єднати усіх, хто любить українську мову.

«Радіодиктант — це проєкт, головна мета якого не стільки перевірка грамотності, скільки єднання довкола української мови. Під час війни це особливо актуально. Знаково, що за годину прямого ефіру будуть включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом. Навіть на фронті, якщо в той момент буде така змога, наші воїни писатимуть! А також плануємо включення з багатьох країн, з інших континентів! Українці й усі, хто знає або вчить, розуміє, любить українську мову, разом писатимуть текст під диктування — це буде неймовірно потужна енергетика єднання!» — розповіла координаторка проєкту «Радіодиктант національної єдності», виконавча продюсерка «Українського Радіо» Юлія Шелудько.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав жителів українців узяти участь у написанні радіодиктанту. Він пройде з 11:00 до 12:00. Його можна буде знайти на «Українському радіо», «Радіо Культура», в ефірі телеканалу «Суспільне Культура» YouTube-каналі «Українського Радіо» та на сторінках Facebook «Суспільного».

«Запрошую долучитися до написання Радіодиктанту. Нехай цьогорічний мовний марафон єдності, який зазвичай охоплював усіх охочих в Україні та з-за кордону, стане наймасовішим. Українська — мова Героїв! Українська — мова нашої Перемоги!», — звернувся Кремінь.

Як писав KharkovNEWS.info, у 2022 році авторкою тексту всеукраїнського радіодиктанту стала письменниця та режисерка Ірина Цілик, читала його акторка, народна артистка України Ада Роговцева.

Джерело

Новости Харькова