Громади на Харківщині купили 50 автівок за рік, але не для ЗСУ

Найчастіше купляли Renault Duster, однак ціни на автівку були різними в кожній громаді.

Місцеві бюджети витратили понад 47 мільйонів гривень на автівки.

У 2023 році 23 громади Харківської області із 56-ти купили 52 машини на суму понад 47 мільйонів гривень. Про це пише аналітичний центр «Обсерваторія демократії», який дослідив відповідні тендери. Закупівлі автівок для потреб української армії до цього переліку не включали ,це машини для громад.

Дев’ять місцевих рад і комунальних підприємств Харківщини купили 12 машин вартістю від 950 000 гривень і більше. Із них вісім виявилися дорожче за мільйон гривень. 

«Навіть повномасштабна війна в Україні не зупинила практику придбання дороговартісних службових автомобілів за бюджетні кошти. Органи центральної влади, державні банки, «Нафтогаз» та інші установи продовжують оновлювати свої службові автопарки, і їхнім прикладом охоче керуються посадовці місцевого рівня», — зазначили в «Обсерваторії демократії».

Найбільше автомобілів на Харківщині купляли у цьому році саме місцеві ради та їхні підрозділи — 36. Це був 21 замовник. Жодний не вказав у документації на сайті ProZorro призначення автомобілів, які хочуть купити. Дев’ять машин придбали п’ять комунальних підприємств, які займаються благоустроєм і житлово-комунальним господарством. Ще сім автівок — шість КП у сфері охорони здоров’я. Частіше купляли Renault, проте ціни на одну й ту ж машину відрізнялися.

«Моделлю року» для місцевих рад та комунальних підприємств громад регіону став румунсько-французький позашляховик Renault Duster, який склав 21 з 52-х придбаних машин. При цьому, «нездоровою» виглядає дисперсія цін його придбання. 685 тис. грн. за Renault Duster заплатила Чкаловська селищна рада, по 900 тис. грн. — Нововодолазька і Слобожанська селищні ради, 990 тис. грн. — Золочівська селищна та 995 тис. грн. — Дергачівська міська. Звичайно, ці автомобілі відрізняються і двигунами, і трансмісією, але навряд чи вони вартують переплати у понад 200-300 тис. грн., особливо під час війни», — зауважали аналітики.

Найбільше машин придбали у Краснокутській селищні раді — сім. Проте чотири були не новими, тому у таблиці «Обсерваторії демократії» ця селищна рада не вибилася у лідери за кількістю витрачених грошей на автівки. Лідером за сумарною сумою на автівки стала Лозівська міськрада — п’ять машин обійшлися у 5,6 мільйона гривень.

Чугуївська міська рада придбала найдорожчу машину — Toyota Land Cruiser Prado 150. Її вартість склала понад два мільйони гривень. Однак мер Чугуєва Галина Мінаєва пізніше пояснила, що ця автівка для тероборони за їхнім проханням.

«Втім, чорний позашляховик за майже 2 млн. грн., жодним чином не модернізований під ведення бойових дій, не виглядає як виправдана витрата коштів – саме тому цей автомобіль враховано в дослідженні», — пояснили в «Обсерваторії демократії».

У Роганській, Безлюдівській селищних радах і комунальному підприємстві «Зміїв-Сервіс» купили цьогоріч по одній автівці Mitsubishi L200 за 1,68 мільйона гривень, 1,66 та 1,65 мільйона гривень. Дилер виявився у всіх один. Призначення автівок не вказано.

Ще три електромобілі Volkswagen ID.4 купили у Лозівській міськраді. Найбільше грошей сплатили за той, що був із комплектацією Prime — 1,47 мільйона гривень. У цій автівці два електродвигуни замість одного, камера огляду на 360 градусів, шкіряне кермо та сидіння із функцією масажу.

Краснокутська сільська рада віддала 1,3 мільйона гривень за пікап Peugeot Landtrek, Центр первинної медико-санітарної допомоги Шевченківської селищної громади — 1,27 мільйона гривень за мінівен Peugeot Rifter під мобільну амбулаторію. 

До тих, хто витратив менше мільйона гривень, потрапила Біляївська сільська рада (999 900 гривень за Mitsubishi Outlander) та Богодухівська міськрада (970 000 гривень за електрокросовер Honda e:NS1).

Таблиця: «Обсерваторія демократії»

Як писав KharkovNEWS.info, харківський суддя та народний депутат купили люксові автівки під час війни. Власниками машин стали Сергій Шабельніков та Євген Пивоваров.

Джерело

Новости Харькова