Евакуйовані жителі Харківщини намагаються повернутися додому

На блокпостах людям пояснюватимуть, що повертатися до домівок поки небезпечно.

Через весняно-польові роботи жителі не хочуть виїжджати, а ті, хто вже евакуювався, намагаються повернутися.

Жителі Харківської області, яких раніше евакуювали у більше безпечні населені пункти, намагаються повернутися до своїх домівок. Із приходом весни люди хочуть обробляти городи. Проте через постійні обстріли знаходитися у населених пунктах, звідки була оголошена евакуація, небезпечно. Тому таких людей будуть зупиняти на блокпостах та пояснювати їм, що повертатися до їхніх домівок зараз небезпечно. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в ефірі національного телемарафону.

«Ми над цим працюємо, щоб умовити людей виїхати, прокомунікувати. Ми маємо пояснювати людям, що безпека їх особиста, їх дітей, близьких має бути на першому місці. Наразі ми вважаємо, що буде загострення такої роботи і небажання виїжджати, тому що весняно-польові роботи там будуть проходити. І ми вже фіксуємо подекуди людей, які виїхали раніше і зараз намагаються повернутися у свої приватні домогосподарства, щоб обробити городи тощо. Тому ми тут будемо посилювати роботу і на блокпостах для того, щоб роз’яснювати людям, що цього робити не можна, оскільки це є небезпечним», — сказав Синєгубов.

Російські окупанти продовжують обстрілювати населені пункти Куп’янського району, останнім часом б’ють керованими авіабомбами. Тому звідти потрібно вивезти родини із дітьми. Питання щодо примусової евакуації має розглянути Рада оборони Харківщини. Засідання обіцяють провести цього тижня.

«Якщо брати ще десь десять місяців тому, то досить рідко ворог застосовував керовані авіабомби. Наразі це у нього є пріоритет. Він їх постійно модернізує. Ми навіть зафіксували кілька днів тому удар по Куп’янську керованою авіаційною бомбою, яка вже мала касетну бойову частину, що значно підвищує ризик ураження цивільного населення, оскільки ворог, дійсно, б’є і по місту Куп’янськ, і по околицях, по наших цивільних населених пунктах. Тому на цьому тижні, у тому числі ми будемо на Раді оборони розглядати питання щодо обов’язкової евакуації у примусовий спосіб сімей із дітьми по цьому напрямку. Ми маємо намір вивезти з Великобурлуцької так само територіальної громади 161 дитину зі своїми сім’ями», — повідомив Синєгубов.

Як писав KharkovNEWS.info, на Харківщині розпочнеться нова хвиля примусової евакуації, аби вивезти з небезпечних населених пунктів усі родини з дітьми. Це села у двох громадах, по яких останні тижні Росія завдає ударів.

Джерело

Новости Харькова