Ексдепутата з Харкова виправдали у справі щодо розкрадання грошей

Семен Сирота обвинувачувався у розкраданні понад п'яти мільйонів гривень.

Справу розслідували вісім років.

8 квітня Октябрський райсуд Полтави виніс вирок ексдепутату Харківської міської ради та екскерівнику комунального підприємства «Харківське ремонтно-будівельне підприємство» Семену Сироті та начальнику служби механізації цього ж комунального підприємства Юрію Бондарєву по справі про розкрадання п’яти мільйонів гривень. Обох вирішили виправдати. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Справа стосувалася договорів за 2014 рік. Тоді Харківське ремонтно-будівельне підприємство підписало три договори на суму 5,14 мільйона гривень з фірмою «ТВП «Астек». Комунальне підприємство замовляло у неї гідравлічний автопідіймач, спеціальний вантажно-пасажирський автомобіль і шість спеціальних бортових машин. 

За даними слідства, Сирота домовився із директором цієї фірми Сергієм Васюковим щодо штучного зниження ціни на спецтехніку, аби фірма змогла виграти тендер (у 2023 році кримінальну справу щодо Васюкова закрили, оскільки він помер). Також Сирота домовився з начальником служби механізації Харківського ремонтно-будівельного підприємства Юрієм Бондарєвим про те, що той фіктивно прийме автівки. Гроші за автівки отримали фіктивні фірми, проте машини так і не надійшли замовнику. Підозру Сирота отримав у червні 2016 року.

«Були підписані договори та акти на поставку спецтехніки, але слідство вважало, що поставки техніки були фіктивними. Протягом грудня 2014 – квітня 2015 на рахунки ТОВ «Астек» було перераховано 5,14 млн грн. Також стверджувалось, що ці кошти надалі перерахували на розрахункові рахунки інших підприємств з ознаками фіктивності та отримали їх у готівковому вигляді», — розповіли у ХАЦі.

Після того, як було відкрито кримінальне провадження, КП закупило автівки, проте виявилося, що вони вже були у вжитку й не відповідали умовам угоди. У суді Сирота стверджував, що він та Бондарєв не входив до комітету з конкурсних торгів та впливав на членів комітету, не домовлявся щодо фіктивного прийняття автівок. Також Сирота казав, що про стан машин дізнався від Бондарєва. Несправності в машинах виявили у грудні 2014 року, їх передали за договорами зберігання фірмі «Астек». Упродовж наступного року спецтехніку повернули комунальному підприємству, однак автопідіймач так і не повернули. Його вартість складала 1,9 мільйона гривень. У 2016 році комісія з інвентаризації не виявила автопідіймача за адресою, де він мав знаходитися, фірма «Астек» відмовилася казати адресу.

«Варто зазначити, що всі кошти у сумі 5,14 млн грн КП «ХРБП» перерахувало на рахунки ТОВ ТВП «Астек» набагато раніше, ніж приватна фірма повернула спецтранспорт (і то не весь) комунальному підприємству», — пише ХАЦ.

У квітні 2016 року Господарський суд Харківської області задовольнив позов комунального підприємства до «Астеку» щодо повернення автопідіймача. Проте машину досі не повернули КП.

Прокурор просив у суду по десять років тюрми і конфіскацію майна для Сироти та Бондарєва. Адвокат Сироти та Бондарєва зауважив, що відсутність реєстрації транспорту за ТОВ «Астек» на момент підписання угод не може свідчити про фіктивність прийняття автівок за актами приймання/передачі. У суді дійшли висновку, що Сирота та Бондарєв не винуваті. На думку суду, відсутність реєстрації за фірмою «Астек» спецтехніки, дійсно, не може бути фактом, що підтверджує фіктивність прийняття машин за актами.  

«Суд звернув увагу, що Сирота та Бондарєв до комітету з конкурсних торгів не входили, даних про здійснення ними впливу або тиску на членів комітету при прийнятті будь-яких рішень при проведенні торгів на закупівлю автомобілів до суду не надано. Також, на думку суду, недоведеним є факт, що на час перерахування бюджетних коштів у грудні 2014 року були відсутні транспортні засоби, купівлю-продаж яких, за версією сторони обвинувачення, було оформлено документально. Так само, на розгляд суду не надано жодного доказу на підтвердження домовленості Сироти з директором ТОВ ТВП «Астек» про штучне заниження вартості пропозиції на торгах та будь-якої домовленості з Бондарєвим про фіктивне прийняття автомобілів», — розповіли в Антикорупційному центрі.

Як писав KharkovNEWS.info, наприкінці грудня 2023 року на позачерговій сесії Харківської міської ради ухвалили рішення щодо дострокового припинення повноважень трьох депутатів, у тому числі Семена Сироти.

Сирота із 2011 по 2020 роки очолював комунальне підприємство «Харківське ремонтно-будівельне підприємство». Із січня по жовтень 2021 року був заступником харківського міського голови — директором департаменту житлово-комунального господарства Харківської міськради. Депутатом міськради обирався у 2010, 2015 і 2020 роках. Був членом постійної комісії міськради з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та інженерної інфраструктури міста, членом фракції «Блок Кернеса». Фірмі з оточення Сироти міськрада віддавала підряди.

Джерело

Новости Харькова