Двоє ухилянтів із Харківської області підуть у тюрму замість військкомату

Ухилянтів ув'язнили.

Двоє жителів Харківської області отримали вироки суду за відмову служити.

Військовозобов`язаний із селища Близнюки пройшов військово-лікарську комісію у березні 2023 року. Комісія з’ясувала, що він придатниq до військової служби, за місяць чоловікові прийшла повістка. Він мав з`явитися до районного терцентру комплектування та соцпідтримки, проте чоловік цього не зробив. У суді він пояснив причину неявки: у військкоматах нібито погано ставляться до призовників.

«Однак, будучи попередженим про відповідальність за ухилення від призову і не маючи підстав для відстрочки, чоловік вирішив не виконувати свій обов’язок та за повісткою не з’явився. Під час судового розгляду обвинувачений визнав свою вину. Він пояснив, що ухилявся від мобілізації через недоброзичливе, на його думку, ставлення з боку співробітників РТЦК та СП», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Житель Краснограду також отримав від військово-лікарської комісії висновок про те, що може служити в армії. З’явитися до Красноградського районного терцентру комплектування та соцпідтримки мав у травні 2023 року, однак не прийшов туди. На судовому засіданні чоловік сказав, що не хоче служити у Збройних силах України.

Вироки ухилянтам винесли Близнюківський районний суд Харківської області та Красноградський райсуд. Обох визнали винними за ст. 336 (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації) Кримінального кодексу України та призначили їм покарання у вигляді трьох років тюрми. Вироки поки не набули чинності, оскільки триває час на подання апеляційної скарги.

Як писав KharkovNEWS.info, начальник районного територіального центру комплектування Харкова, який допомагав ухилянтам, ховався від слідчих у підвалі. Тепер він перебуває у лікарні.

Джерело

Новости Харькова