Для станції «Пушкінська» пропонують три варіанти нової назви

До міськради надійшло три петиції, збір підписів розпочався.

Харківського міського голову Ігоря Терехова просять перейменувати станцію метро «Пушкінська» у «Політех» («Політехнічну»), «Ярослава Мудрого» та «Григорія Сковороди».

Відповідні три петиції опубліковані на сайті Харківської міської ради.

Першу петицію, про перейменування «Пушкінської» у «Політех» або «Політехнічну», написав Богдан Стисло. Він наголосив на тому, що Харківський політехнічний інститут, створений у 1885 році, став першим технічним закладом вищої освіти на Сході України, завдяки йому Харків мав промисловий та економічний розвиток, виш випускав видатних інженерів і науковців. Окрім цього, на думку автора петиції, назви «Політех» або «Політехнічна» підходять до інших назв станцій метро.

«Також ХПІ — засновник кількох харківських ЗВО, серед яких: ХНУРЕ, ХАІ. Крім того, Харківський Політех — популяризатор харківської школи науки та освіти, посідає провідні місця серед українських ЗВО у міжнародних рейтингах. Назва «Політех» або «Політехнічна» чудово вписується у відомий ряд «наукових» та «освітніх» назв наших інших станцій метро: «Студентська», «Академіка Павлова», «Академіка Барабашова», «Архітектора Бекетова», «Університет», «Наукова», та ще раз підкреслить образ Харкова, як студентського міста з потужною науковою школою. Тож пропоную перейменувати ст. метро «Пушкінська» на ст. метро «Політех» чи «Політехнічна» на честь Харківського Політеху і харківських політехніків», — сказано у зверненні Богдана Стисло.

Денис Пастрам просить дати «Пушкінській» назву «Ярослава Мудрого», оскільки біля станції проходить вулиця на честь князя Київської Русі та розташований відповідний університет, і людям буде легко зорієнтуватися у просторі, а також не потрібно буде витрачати багато коштів на оформлення станції.

Автор петиції наводить аргументи на користь назви «Ярослава Мудрого»: «в топоніміці при виборі назв станцій метро керуються орієнтацією пасажирів в просторі та прив’язкою назви станції до конкретних об’єктів, що розташовані поруч, майбутнє передекорування станції не потребуватиме значних фінансових витрат та кардинальної зміни концепту, реконструкцію можна провести недорого».

У третьому зверненні йдеться про перейменування «Пушкінської» у станцію «Імені Григорія Сковороди». Петицію надіслав Даніл Савелло. Харків’янин вважає, що станція має бути перейменована саме так, оскільки поряд із нею є вулиця Сковороди та Харківський національний педагогічний університет ім. Сковороди.

«Перейменувати станцію метро «Пушкінська», на станцію «ім Г. Сковороди». Поруч зі станцією метро «Пушкінська» знаходиться ХНПУ ім. Г.С. Сковороди та вулиця Г. Сковороди, було б логічно назвати станцію на честь цього письменника», — пояснив у петиції Даніл Савелло.

Зазначимо, електронну петицію Харківський міський голова розгляне, якщо вона набере 5000 підписів громадян протягом трьох місяців з дня опублікування. Збір підписів  до трьох петицій розпочався 25 лютого. Підтримати петиції можна:

  • про перейменування станції метро «Пушкінська» у станцію «Політех» або «Політехнічна» — за посиланням тут,
  • про перейменування станції метро «Пушкінська» у станцію «Ярослава Мудрого» — за посиланням тут,
  • про перейменування станції метро «Пушкінська» у станцію «Григорія Сковороди» — за посиланням тут.

Як писав KharkovNEWS.info, вулиця Пушкінська змінилась, але станція метро досі залишається «Пушкінською». У міськраді обіцяють протягом найближчих місяців знайти нову назву для неї, а також іще 400 вулиць.

Джерело

Новости Харькова