Директора «ліцею» на Харківщині ув’язнили на рік

Учитель математики погодився співпрацювати із загарбниками.

Віктор Сорокін погодився очолити так званий «ліцей», який окупанти створили на базі українського закладу освіти.

26 лютого Чугуївський міський суд Харківської області оголосив вирок учителю математики та фізики Вільхуватського ліцею (Куп’янський район) Віктору Сорокіну, який під час окупації очолив цей ліцей. Чоловіка визнали винним і призначили йому покарання у вигляді одного року ув’язнення та позбавлення права обіймати керівні посади в органах влади та закладах освіти на 12 років. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

За даними слідства, Сорокін став директором «Вільхуватського ліцею» при окупантах 6 серпня 2022 року. Це відбулося на зборах колективу ліцею, він дав добровільну згоду. Після цього у ліцеї почав впроваджувати російські стандарти освіти. Він вилучав українські підручники, отримав методичку, де йшлося про запровадження у ліцеї російських предметів, та вказав учителям проводити навчання російською мовою.

«Із вироку стало відомо, що Сорокін у серпні 2022 року організував вилучення з навчального процесу підручників «Українська мова», «Історія України», а також книжок з інших предметів, надрукованих українською мовою. Сорокін отримав від представника відділу освіти окупаційної адміністрації методичні рекомендації в електронному вигляді. Згідно з ними, у ліцеї у початковій, середній та старшій школі мали ввести такі предмети: «русский язык», «литературное чтение», «русский язык и литература», «история россии», «обществознание» та «литература», — повідомили у ХАЦі.

Сорокін знаходиться під вартою із 30 березня минулого року. У суді допитали педагога-організатора й учителя біології та малювання. Вони розповіли, що навчальний рік у 2022 році завершили за українськими стандартами освіти. Директор ліцею Євгеній Новіков перебував на посаді до кінця року. Співпрацювати із росіянами він відмовився. Тому у серпні 2022 року на зборах обрали директором ліцею Сорокіна. Російські підручники привезли до закладу освіти 6 вересня того ж року. Педагог-організатор сказала, що на Першому дзвонику не було російської символіки, це була начебто ініціатива Сорокіна, колектив її підтримав. Навчання за російськими стандартами у ліцеї проходило тиждень.

Винним Сорокіна визнали за ч. 3 ст. 111-3 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Сорокін провину визнав повністю, щиро розкаявся.

За інформацією ХАЦу, Євгеній Новіков був єдиним із директорів у Вільхуватській громаді, хто не став співпрацювати із загарбниками. За словами Новікова, окупанти тиснули більше на батьків школярів, ніж на вчителів. Вони залякували їх, що позбавлять батьківських прав. Новікова окупанти затримували.

«Перед новим навчальним роком Новіков агітував працівників не погоджуватись на роботу за російськими стандартами, за що його затримали на дев’ять діб. Чоловікові також закидали коригування роботи ЗСУ по позиціях російських військовослужбовців. Новіков також згадує, що був шокований «якістю» російських підручників, які завезли в ліцей, бо, на його думку, їх ніхто не міняв із часів срср», — розповіли в Антикорупційному центрі.

Як писав KharkovNEWS.info, учителька музики при окупантах керувала «гімназією» на Харківщині. Колаборантка вилучала українські підручники як «нацистську» літературу.

Джерело

Новости Харькова