Депортовану жінку з маленьким сином вдалося повернути у Харків

Сім'ю кількаразово не випускали з території РФ.

Сім’ю силоміць вивезли в Росію під час окупації Липців.

Жінка з дитиною прожили на території Російської федерації понад рік. У травні 2023 року молода мати звернулася до омбудсмена ВР із прав людини Дмитра Лубінця з проханням допомогти повернути їх в Україну. 

«Як з’ясувалось, до початку повномасштабної війни сім’я проживала в Липцях, на Харківщині. В їхнє село російські окупанти зайшли в перший же день вторгнення — 24 лютого. 16 березня окупаційна влада в примусовому порядку, зухвало порушивши всі права людини та громадянина, вивезла сім’ю до Воронезької області», — розповів уповноважений із прав людини

Щоб родина змогла отримати посвідчення на повернення в Україну, офіс омбудсмена зв’язався з міграційною службою України. На територію країни-агресора сім’ї допомагала організація, яка займається питаннями повернення депортованих осіб. Незважаючи на це, маму разом із маленьким сином кілька разів не пропускала на кордоні російська сторона.

За словами Лубінця, 18 червня матір із сином удалося повернути додому, вони перебувають у Харкові.

Омбудсмен припускає, що всього Росія незаконно вивезла з України близько 150 тисяч дітей. Україна намагається ідентифікувати незаконно вивезених Росією дітей. Наразі вдалося встановити імена 19 тисяч із них – список з їхніми іменами передали Міжнародному Комітету Червоного Хреста. 

Із Харківської області росіяни депортували 561 дитину. На сьогодні до України повернулися 218 дітей, 118 дітей перебувають в Росії з родичами або в дитячих таборах, місцезнаходження інших 225 дітей ще встановлюється, повідомляв прокурор Харківської області Олександр Фільчаков «Думці». Найбільше дітей було депортовано з Куп’янської та Дергачівської громад.

У разі порушення прав, незаконного переміщення/депортації можна звернутися до Офісу омбудсмена: [email protected]; на гарячу лінію: 0 800 501 720; за телефоном: 044 299 74 08.

У разі депортації дитини треба заповнити онлайн-форму заяви «Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини» на сайті childrenofwar.gov.ua у розділі «Надіслати звернення в один клік».

Джерело

Новости Харькова