Чи можна святкувати Різдво двічі — 25 грудня та 7 січня: пояснення священника з Харкова

За інформацією: Суспільне Харків.

Віктор Маринчак. Фото з особистої сторінки Маринчака у Facebook

Кількість українців, які святкують Різдво 25 грудня та 7 січня, зросла з 18% до 25% за останній рік, про що свідчать дані групи "Рейтинг". Про те, чи можна святкувати Різдво в обидві дати, Суспільне Харків запитало отця Віктора Маринчака. Далі наводимо пряму мову.

Різдво 25 грудня чи 7 січня: пояснення про календарі

Треба мати на увазі, що і в тому, і в іншому календарі — 25 грудня це день святкування Різдва. За старим Юліанським календарем і за новим Григоріанським і, так званим, Новоюліанським календарем просто змінено відносно сонця, відносно перетинання меридіана ці дати. Тобто, Юліанський календар відстає і за цей час він відстав на 13 діб, і за якийсь час на 14 діб відстане від сонячного року.

У нас 25 грудня за Новоюліанським і Григоріанським календарем — це перший день, коли починає додаватися день, на хвилину стає довшим. І саме тому церква свого часу обрала цей день як символ народження Сонця правди Ісуса Христа. Сонце народжується на новий рік і спаситель наш народжується. А його називають у молитвах і сонцем просто і сонцем правди. І він народжується в той день, коли додається на одну мить, тобто мале ще сонце, новонароджене сонце нового року.

Найбільш консервативні церкви святкують 25 грудня за Староюліанським календарем. Але це вже виходить тепер аж 7 січня.

«Ще раз — ми всі святкуємо в один день, тільки за різними календарями»

А тепер ми хочемо з’єднатися в одному календарі. І це відповідає символізму Різдва, символізму новонародженого сонця. Саме тому прийняте таке рішення переходити на Новоюліанський календар, щоб 25 грудня справлялося разом з усім цивілізованим світом Різдво Христове.

Чи можна громадам обирати самостійно

Рішенням Священного Синоду дозволено парафіям з огляду на рішення громади переходити на Новоюліанський календар. Оскільки наша громада не є зараз присутньою в місті — дуже велика її частина через військові дії перебуває в Європі, на заході України, хтось навіть в Америці.

Ми б хотіли почекати, коли вони зберуться після Перемоги, і тоді рішенням громади перейти на цей календар. Якщо ми не зможемо зібратися — таке теж може бути, бо наш сусід нам обіцяє довготривалу війну — тоді ми будемо діяти так: якщо вся Православна церква України переходить на Новоюліанський календар, ми переходимо так само.

Чи можна святкувати Різдво двічі — 25 грудня та 7 січня

Насправді це нічого поганого в собі немає. Поясню чому: від 25 грудня до 6 січня період зимових свят. 25 грудня це Різдво Христове, а 6 січня це Богоявлення, це хрещення Спасителя нашого Ісуса Христа. Колись ці два свята були об’єднані і святкувались в один день. І загальна назва була Богоявлення, бо з’являється Христос, народившись. Являється він народові, коли приходить хреститися, саме тому це свято називають Богоявленням. І воно об’єднало і подію Різдва і подію Хрещення Ісуса в Іордані.

«Нічого дивного і неправильного не буде, якщо ми будемо святкувати і в той, і в той день»

Так чи інакше це продовження святкування оцих святок зимових. Але з часом безумовно люди зупиняться на тому, щоби різдвяну ялинку ставити саме на 25 грудня.

Голова громадської організації етнологів і фольклористів Харкова Наталія Олійник також розповіла Суспільному, як на Харківщині святкували Різдво.

"Зараз святкуємо із 6 на 7 січня, а за календарем початку минулого століття — із 24 на 25 грудня, як зараз святкують у Європі. Воно і в нас на Харківщині так було. Це була святкова вечеря всього роду. Цілий день родина нічого не їла, крім маленьких діток, літніх та хворих, до появи першої зірки — 4-ї чи 5-ї години вечора", — розповіла Олійник.

Як буде святкувати парафія Віктора Маринчака

Поки ми не перейшли на Новоюліанський календар, ми не переносимо жодного святкування. Коли перейдемо на Новоюліанський календар, всі свята будуть святкуватися в ті дати, які були колись позначені більше тисячі років тому, і які будуть в ті ж самі дати святкуватись.

Я думаю, що у будь-якому разі 7 січня ми будемо правити літургію. А яким чином і в який час ми будемо правити Різдвяну всенічну, яка є надзвичайною службою, в яку присутність немовля Христа відчувається безпосередньо в кожному храмі — як ми будемо це відзначати зараз невідомо. Будемо дивитися за обставинами. Час призначимо і будемо попереджати своїх парафіян.

Як у Харкові ставляться до святкування Різдва 25 грудня

По-різному. Різні люди по-різному ставляться до цього. Для когось дуже звично, те що два різних календарі — один мирський, другий церковний. І щоби протиставити церкву мирському життю — їх це дуже влаштовує. І їх не турбує неузгодженість святкування нового року.

Це, мабуть, все-таки природно, щоби символіка новонародженого сонця, яке використовується в християнстві, щоб вона була здійсненою, а не відтермінованою як зараз — на два тижні. Щоб здійснювалось так само, як воно здійснювалось тоді, коли це встановилося. Це було б добре і дуже добре. З іншого боку, дійсно чому треба двічі святкувати Різдво? Чому треба святкувати цілому світові в одні дні, а частині православної церкви в інші дні — це не зрозуміло.

«Все-таки краще б було, щоб Христос народжувався один раз на рік, а не двічі на рік. Це все-таки треба врахувати. Тому природно нам перейти на цей календар»

Новости Харькова