Це — злочин. Чиновники у Харківській області купують електрокар за 1,5 мільйона гривень

У Лозовій вирішили придбати електроавтівку, аби "зекономити" бюджетні кошти.

Управління ЖКГ та будівництва Лозівської міськради хоче придбати електромобіль Volkswagen і готове витратити на неї 1,5 мільйони гривень бюджетних коштів.

Міська рада хоче купити комфортну автівку для себе. Відповідний тендер оголосили у системі публічних закупівель “ProZorro”.

Харківський антикорупційний центр звернувся за коментарем до міської ради, аби з’ясувати, чому під час війни чиновники купують на власні потреби автівку преміумкласу.

«Це управління, яке обслуговує територію громади. У нас площа – 1400 квадратних кілометрів, 91 населений пункт. На сьогоднішній день в управлінні немає жодного службового автомобіля. Їм для виконання своїх повноважень необхідно щодня виїжджати на об’єкти в населені пункти, найвіддаленіший з яких – понад 50 кілометрів. Обстеження, комісії, виїзди на об’єкти, де виконуються роботи за бюджетні кошти, мережі, водопостачання, водовідведення, теплопостачання. Логіка така. Чому електро? Для економії. Тому що порахували, що якщо це буде електромобіль, то це буде серйозна економія коштів на експлуатації цього транспортного засобу. На сесії було виділено вісім мільйонів гривень районному бюджету на закупівлю пікапів для ЗСУ. Там п’ять пікапів, здається. Тут треба розуміти, що витрати на пальне, яке з кожним днем дорожчає. Порахували, що поїздка в Харків на цьому електромобілі буде коштувати 100-150 гривень. У десятки разів дешевше буде. Також ще було виділено 8 мільйонів гривень на закупівлю обладнання для військових. Тобто за останні дві сесії – 16 млн грн ми спрямували на потреби ЗСУ. В нас баланс є», — цитує відповідь чиновників ХАЦ і нагадує, що міськрада у 2019 році та влітку 2023 року уже купувала автівки на власні потреби.

На сайті ProZorro залишають коментарі щодо зухвалості ціїє закупівлі і просять Держаудитслужбу зупинити тендер.

«Купувати під час війни такий автомобіль для службових цілей, а не 5-6 автомобілів, готових для виконання бойових завдань, для військових на лінії фронту — це злочин. В тилу можна їздити на простішому автомобілі. А військові щодня втрачають автомобілі через обстріли, міни. Навіть поранених і загиблих немає на чому евакуювати. Гроші на ЗСУ!!!» — пише Катерина Бритавська.

Наталя Подосіннікова називає цей тендер злочином.

«Чия дупа потребує нового авто під час війни? Чи новенький автомобіль в Лозова Харківській області посилює обороноздатність? Чи у вас закінчились люди в громаді, які потребують допомоги і цих грошей?» — пише пані Наталя.

Джерело

Новости Харькова