«Це не полювання, це терор»: загинули досвідчені водій і штурман евакуаційної автівки на Харківщині

Росіяни завдали удару по переправі, коли по ній рухалася волонтерська машина Сергія Шалигіна та Вадима Забари.

Евакуацію на Куп`янщині не зупинили. 

Удень 19 вересня російські військові вдарили новітньою гібридною ракетою по переправі, якою зазвичай пересувалися евакуаційні автівки. Якраз у цей час тут рухалася волонтерська машина, вона поверталася з Ківшарівки. В автівці перебували двоє волонтерів і шестеро евакуйованих людей.  Водій і штурман волонтерської організації «П`ятихатки — БАМ» загинули на місці. Сергій Шалигін і Вадим Забара майже ріік займалися евакуацією, були досвідченим екіпажем, говорять їхні колеги.

18 вересня вони їхали за людьми за погодженим маршрутом. У волонтерській спільноті Харкова вважають, що окупанти не «полювали» спеціально за волонтерами, вони просто завдали удару по переправі. Їхня мета — терор цивільного населення.

Щодня в області працюють на евакуації від 20 до 30 екіпажів, буквально за 20 хвилин до вибуху цією переправою їхали волонтери.

«Евакуація відбувається за стабільним графіком щодня. Ця робота є дуже небезпечною. Волонтери ризикують своїм життям. Це факт. Лівий берег Осколу потерпає від терористичних атак росіян. Учора був трагічний день для всієї волонтерської спільноти. Ми втратили двох відважних чоловіків. Один з екіпажів уже був на зворотному шляху, ударна хвиля від вибуху. Люди зазнали критичних поранень і загинули на місці. Вони робили усе за правилами безпеки… Це не була мішень. РФ максимально хоче посіяти паніку серед цивільного населення. Учора прилетіло в автівку, а сьогодні може у Будинок культури чи ще кудись. Волонтери просто перебувають у тих місцях, де небезпечно», — розповів голова правління Координаційного гуманітарного центру Євген Коляда.

У волонтерській організації «П`ятихатки — БАМ» намагаються оговтатись після трагедії. Коли відбудеться прощання з Сергієм Шалигіним і Вадимом Забарою, поки що невідомо.

Нагадаємо, обов’язкова евакуація з Куп’янського району почалася 9 серпня. За координації Гуманітарного Центру при ХОВА у ній беруть участь волонтери багатьох українських та закордонних громадських організацій та інституцій. За підрахунками волонтерів, за час кампанії удалось врятувати понад 900 мешканців громад, зокрема 200 дітей. Скільки дітей залишаються у небезпечних населених пунктах на лівобережжі Осколу, сказати складно, але не менше 400-т, вважають волонтери. 

Як писав KharkovNEWS.info, на місці обстрілу у Куп’янську завершили роботу екстрені служби. Там знайшли тіла ще двох цивільних чоловіків. Усього загинули восьмеро людей, зокрема двоє волонтерів. Слідчі встановили, що обстріл Куп’янська окупанти здійснили гібридною ракетою «Грім-Е1». Вона створена на основі радянської ракети Х-38 і має максимальну дальність ураження 120 кілометрів. 

Джерело

Новости Харькова