Звільнили харківську суддю, яку затримали на отриманні хабаря

Заступницю голови Дзержинського районного суду затримали у 2020 році.

16 січня Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення судді Дзержинського суду Харкова Ірини Грищенко.

Суддю Дзержинського суду Харкова Ірину Грищенко НАБУ та  САП викрили на хабарі в 4000 доларів у 2020 році. За даними НАБУ, суддя взяла гроші за повернення обвинуваченому у кримінальному провадженні понад 30 тисяч доларів. Зараз справа Грищенко розглядається у Вищому антикорупційному суді. 

«Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення судді з посади у зв’язку із вчиненням істотного дисциплінарного проступку, грубого чи систематичного нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило її невідповідність займаній посаді», — повідомили у Вищій Раді правосуддя.

За даними Центру протидії корупції, Грищенко не отримуватиме після звільнення довічні виплат за рахунок платників податків. 

Як писав KharkovNEWS.info, заступницю голови Дзержинського районного суду отримала хабар за винесення рішення про повернення грошей обвинуваченому в кримінальному провадженні. Дії Ірини Грищенко кваліфікували за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання неправомірної вигоди службовою особою). Санкція статті передбачає від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною обіймати певні посади протягом трьох років. Від того часу Грищенко продовжувала здійснювати правосуддя. 

Раніше суддю відсторонювали від посади, їй обрали запобіжний захід у вигляді застави в розмірі понад 168 тисяч гривень.

Джерело

Новости Харькова