Звільнили голову суду на Харківщині, який працював на росіян

Володимир Купін утік після деокупації, його судять заочно.

Під час окупації Володимир Купін працював у так званій «адміністрації» загарбників.

У вівторок 16 квітня Вища рада правосуддя звільнила з посади суддю Балаклійського районного суду Харківської області Володимира Купіна, який добровільно перейшов на бік ворога під час окупації. Підставою став пункт 3 ч. 6 ст. 126 Конституції України. Члени Вищої ради правосуддя дійшли висновку, що Купін скоїв істотний дисциплінарний проступок.

«Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення судді з посади у зв’язку із вчиненням істотного дисциплінарного проступку, грубого чи систематичного нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді (частина восьма статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»)», — пояснили у Вищій Раді правосуддя.

Нагадаємо, 13 березня Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя внесла подання щодо звільнення Купіна. Суддю тимчасово відсторонили від здійснення правосуддя до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

У рішенні Другої дисциплінарної палати сказано, що у Балаклійському райсуді характеризували Купіна позитивно, проте члени Палати мають докази того, що він займався колабораційною діяльністю, тому цю характеристику не врахували під час ухвалення рішення.

«Балаклійський районний суд Харківської області надав характеристику судді, з якої вбачається, що за період роботи в суді Купін В.В. зарекомендував себе позитивно. До роботи ставився відповідально, обов’язки судді виконував сумлінно. У роботі проявляв самостійність та ініціативу. Судді Купіну В.В. притаманні професійна компетентність та правова грамотність під час здійснення правосуддя. Особливу увагу суддя приділяв питанням щодо якісного та оперативного розгляду справ і встановленню істини. Судові засідання проводив згідно з нормами чинного процесуального законодавства. Дисциплінарних стягнень не має. Однак надана Балаклійським районним судом Харківської області позитивна характеристика судді Купіна В.В. нівелюється викладеними в дисциплінарних скаргах обставинами та не може бути взята до уваги з огляду на вчинені суддею діяння», — сказано у рішенні.

Як писав KharkovNEWS.info, Володимир Купін став суддею Балаклійського районного суду Харківської області 18 травня 2012 року. На загальних зборах суддів Балаклійського райсуду 10 листопада 2021 року його обрали головою. Він уродженець селища Приколотне у Великобурлуцькій громаді. 

У квітні 2022 року Купін виїхав із Балаклії до окупованого Куп’янська та влаштувався до так званої «ВГА Харьковской области». Він обійняв посаду «и. о. заместителя начальника управления — начальника отдела юридического сопровождения». Зрадник надавав жителям юридичні консультації стосовно російського законодавства та схиляв співпрацювати із загарбниками.

Після деокупації Купін утік. Його оголосили у розшук. Купіна обвинувачують за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Справу слухають у Червонозаводському райсуді Харкова.

Джерело

Новости Харькова