Збитки «ХПІ» від ворожих обстрілів склали майже 1,5 мільярди гривень

Найбільше постраждав спорткомплекс "Політехнік".

У Національному технічному університеті «ХПІ» підрахували збитки, які завдали навчальному закладу російські обстріли.

Вони склали майже 1,5 млрд. грн. У тій чи іншій мірі постраждали 18 будівель університету. У них пошкоджено вікна та фасади, порушені системи водопостачання, опалення та електрики.

Найбільше постраждав спорткомплекс «Політехнік» — ігрова зала та легкоатлетичний манеж зруйновані на 90%. Російська ракета вдарила по ньому в ніч з 23 на 24 червня 2022 року. Значних руйнувань зазнав і навчальний корпус У-4, туди ракета прилетіла 19 серпня.

В університеті йдуть відновлювальні роботи.

«Основну частину будівельних матеріалів ми купуємо за кошти університету. Велику допомогу нам надає Асоціація випускників НТУ «ХПІ». Вони — наші небайдужі випускники, а також патріоти ХПІ з Китаю, В’єтнаму та багатьох інших країн, роблять свій посильний внесок у відновлення рідного університету», — повідомляє пресслужба «ХПІ» з посиланням на проректора Магомедєміна Гасанова.

Басейн спорткомплексу після ракетного удару. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Будівельники замінили склопакети та віконні блоки у гуртожитку №2 (понад 100 штук) та у коворкінг-центрі (71 штука), встановили нові шибки на вікнах лабораторного корпусу «Стара фізика», головного адміністративного корпусу та у 10-й секції гуртожитку «Гігант». 

Замінено також склопакети та відремонтовано дах у гуртожитку №7, який був пошкоджений внаслідок ракетного обстрілу. У навчальному містечку замінили більшу частину трубопровідної системи водопостачання та опалення, і зараз у діючих корпусах є вода, світло та опалення. Відремонтовано також два сходові марші в гуртожитку «Гігант», зараз проводиться робота з ремонту коридорів, приведено до ладу чотири блоки у гуртожитку №7, у планах зробити ремонт у кухнях гуртожитку №8.

У гуртожитку «Гігант» ремонтують коридори. Фото: НТУ «ХПІ»

Виконано капітальний ремонт корпусу кафедри фізичного виховання. Він відгороджений стіною від пошкоджених легкоатлетичного манежу та ігрової зали, у корпусі також встановили нові вікна і двері.

В університеті приводять до ладу бомбосховища. У підвальні приміщення провели протипожежну сигналізацію та систему оповіщення, а проект проточно-витяжної вентиляції вже отримав позитивну оцінку експертів.

Джерело

Новости Харькова