Засудили лісничого окупантів на Харківщині

Чоловік очолив управління лісгоспу у Куп'янському районі під час окупації.

Колаборант утік до Росії.

Київський районний суд Харкова заочно виніс вирок 41-річному жителю села Руська Лозова Дергачівської громади, який працював на російських загарбників. Чоловіка засудили до дев’яти років ув’язнення.

За даними слідства, безробітний навесні 2022 року приїхав до Куп’янська, влаштувався до так званої «военно-гражданской администрации Купянского района Харьковской области и. о. начальника управления лесного хозяйства. Це управління лісгоспу окупанти створили на базі українського державного підприємства. Чоловік координував виробничу роботу «управління» та наказував перереєстровувати автівки в окупантів.

«Також колаборант формував та погоджував бюджет для виплати заробітної плати у російських рублях працівникам вказаного підприємства. Своїм підлеглим він надавав вказівки щодо заготівлі деревини та здійснення перереєстрації усіх транспортних засобів, укладання трудових договорів та їх реєстрації в органах окупаційної влади», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Напередодні деокупації чоловік утік до Росії. Винним його визнали за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Строк відбуття покарання почнуть рахувати від моменту фактичного затримання чоловіка, строки давності не діють, поки чоловік переховується. Наразі триває строк на подання апеляції.

Як писав KharkovNEWS.info, троє жителів Харківщини допомагали окупантам розбудовувати Росію. Жителька Куп’янщини працювала у «відділенні центру соцобслуговування», мешканці Ізюмщини були правоохоронцями.

Джерело

Новости Харькова