У міжнародну телеверсію «Оскара» обіцяють повернути «20 днів у Маріуполі»

Компанія The Walt Disney вирізала кілька номінацій, зокрема перемогу української документальної стрічки.

Версію вирішили відредагувати після обурення «Суспільного».

До міжнародної скороченої телеверсії  96-ї церемонії вручення кінопремії «Оскар» обіцяють додати номінацію «Найкращий повнометражний документальний фільм», переможцем якої стала стрічка «20 днів у Маріуполі». Раніше цю номінацію вирізали, як і декілька інших. Проте Американська кіноакадемія планує перевипустити скорочену версію трансляції, де буде український фільм. Про це пише інтернет-журнал Deadline із посиланням на власні джерела.

«Deadline дізнався, що цей крок відбувся після того, як «Суспільне ТБ», мовник, який має права на трансляцію «Оскара» в Україні, протестував проти виключення категорії з 90-хвилинної версії, заявивши, що «шокований і глибоко розчарований» рішенням, зокрема про вилучення з версії зворушливої промови українського кінорежисера Мстислава Чернова», — пишуть у журналі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський «Оскар». Як створювали «20 днів у Маріуполі»

Проте у «Суспільному» кажуть, що їм про рішення ще не повідомляли. У Deadline розповіли, що поспілкувалися із виконавчим продюсером телеканалу «Суспільне Культура» Лук’яном Галкіним, і він наголосив на важливості включити у скорочену версію «20 днів у Маріуполі», оскільки у фільмі є докази російських злочинів.

«Галкін сказав Deadline: «Ось сміливий факт: минулорічна номінація документального фільму була включена в 90-хвилинну міжнародну версію, як і політична промова Юлії Навальної. Я не дуже вірю, що Дісней планує сценарій 90-хвилинної версії без урахування прогнозів переможців — це звучить непереконливо для високоефективного шоу. «20 днів у Маріуполі» — це не лише видатний документальний фільм, це унікальне свідчення про російські злочини, і вся команда буквально ризикувала життям, щоб зняти його. Тому надзвичайно важливо мати цю історичну подію та історичну промову Мстислава Чернова у всіх версіях», — повідомили у журналі.

Нагадаємо, в Україні пряма трансляція премії «Оскар» почалася о 1:00 за київським часом, завершилася близько 4:20. Багато глядачів не змогли її подивитися. «Суспільне» мало показати повторну трансляцію, однак виявило, що український фільм вирізаний із міжнародної версії.

Компанія The Walt Disney Company Limited пояснила, що вирізала деякі нагородження через часові обмеження для короткої версії, номінації для скороченої версії обирали раніше.

Як писав KharkovNEWS.info, Україна отримала перший «Оскар» за всю історію. Стрічку «20 днів у Маріуполі» представили одразу у двох категоріях — «Документальний фільм» та «Міжнародний фільм». За результатами церемонії, її визнали найкращим повнометражним документальним фільмом. 

Джерело

Новости Харькова