У Харкові побудують ситуаційний центр

Центр матиме систему оповіщення про повітряну тривогу.

Центр хочуть звести до літа, однак на запровадження диференційованої системи тривог потрібно більше часу.

У Харкові побудують ситуаційний центр із системами відеоспостереження, оповіщення людей про повітряну тривогу та реагування на російські обстріли. Проєкт передбачає запуск диференційованої системи оповіщення про повітряну тривогу — коли сирену вмикатимуть лише, якщо буде загроза безпосередньо для міста, а не для всього регіону. За допомогою системи відеоспостереження зможуть швидко з’ясовувати місця влучань російських снарядів та координувати роботу екстрених та комунальних служб. Про це пише «Об’єктив» із посиланням на директора департаменту надзвичайних ситуацій Харківської міської ради Богдана Гладких.

«Наш проєкт про безпеку міста, про своєчасне виявлення, реагування, упередження мешканців міста про надзвичайні ситуації, про загрози. Зараз у місті впроваджується місцева автоматизована система оповіщення населення, яка дозволить децентралізовано оповіщати місце виникнення загрози за допомогою сучасних технологій. З цією метою сьогодні місто і будує ситуаційний центр. Після завершення ремонту і оснащення ситуаційного центру буде впроваджено систему МАСО. Ця система дозволить оповіщати населення про тривогу. Бо стара система оповіщення, вона, по-перше, діє по всій Харківській області, вона включає в себе і місто Харків, і за нашою статистикою сьогодні близько 80% усіх тривог не пов’язані з безпосередньою загрозою Харкову», — розповів Гладких.

За словами харківського міського голови Ігоря Терехова, ситуаційний центр хочуть побудувати до літа, проте диференційовану систему повітряних тривог запустять пізніше. Така система необхідна для бізнесу, який не може працювати через часті повітряні тривоги.

«Що стосується повітряних тривог, ми розробляємо програмне забезпечення з IT кластером. Я вдячний за це. Це більш тривалий процес. Але ми будемо швидко пробиватися. Я чудово розумію, що для харків’ян це дуже важливо. Щоб бізнес відкривався, щоб торговельні центри працювали зовсім по-іншому. Щоб той же McDonald’s прийшов», — сказав Терехов.

У Харківській міськраді повідомили, що проєкт ситуаційного центру розробляють разом з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Як писав KharkovNEWS.info, 26 січня на позачерговій сесії Харківської міської ради ухвалили рішення щодо створення диференційованої системи оповіщення про повітряну тривогу.

Джерело

Новости Харькова