У Харкові міняють вікна за програмою ООН: куди звертатися

Списки будинків визначають адміністрації.

У Харкові безкоштовно вставляють вікна за програмою ООН.

Програма стартувала у травні цього року. Поки за нею ремонтують лише багатоквартирні будинки, розташовані на Північній Салтівці. Однак її планують розширити надалі, зокрема, на область. Наразі фірма-підрядник «Гуд Він» (Харків) працює у 29 будинках (понад 1300 квартир), по двох будинках уже повністю завершили роботи, ще у трьох будинках установили вікна та виготовляють укоси. Робітники демонтують стару конструкцію, встановлюють нову, з двокамерним склопакетом та енергоощадним склом, а також роблять укоси. Закрити вікна у будинках хочуть до початку опалювального сезону. Гроші на вікна надходять від міжнародних донорів, благодійних організацій та держав-партнерів. Перелік будинків, де встановлюють вікна, отримують від районних адміністрацій. Про це розповів в ефірі «Українського радіо» фахівець із питань житла офісу Агентства ООН у справах біженців у місті Дніпро Юрій Сталевич.

«Із середини травня стартували роботи по заміру, потім виготовлення, встановлення. Так, як вікна у нас повністю вставляються «під ключ», і робиться зовнішній, так і внутрішній укоси. Це безкоштовна послуга. Йде заміна вікон взагалі повністю на будинок. Тобто головна ціль цієї програми — закрити тепловий контур будівлі, щоб до опалювального сезону будівля підійшла у повній готовності до опалення. Ми стараємося по максимуму зі своєї сторони, ми працюємо по тих списках, які нам передала адміністрація Київського району Харкова. До прикладу, береться якийсь будинок, який вони визначили як пріоритетний. Після цього ми зізвонюємся з бенефіціарами, перевіряємо, що це справжні люди, що вони є, після цього передаємо списки до нашого підрядника. Скільки квартир було передано адміністрацією, по таких адресах ми і працюємо», — розповів Юрій Сталевич. 

За словами Сталевича, до більшості приміщень, де навіть зараз не проживають мешканці, є доступ, оскільки багато хто з власників залишив ключі сусідам. Однак трапляються ситуації, коли із влаником немає зв’язку. Робітники компанії, яка встановлює вікна, намагаються додзвонитися власникам протягом двох тижнів. У двох будинках, які повністю завершили, вікна замінили у 85% мешканців. Це ті люди, яким змогли додзвонитися. Якщо власника не можуть знайти, то ця квартира відкладається «на потім».

Терміни завершення робіт погоджують із підрядником та адміністрацією району. Двадцять дев’ять будинків планують здати до середини вересня із вставленими вікнами. Тим, кому ще не вставили вікна, рекомендують звертатися до адміністрацій. Програму у майбутньому хочуть розширити, аби допомогти не тільки харв’янам, а і жителям області.

«Нам списки надає адміністрація. Тому я був неодноразово на Північній Салтівці, де до мене підходили люди і казали: «Що нам робити?». Звертатися до адміністрації, якщо ще не зверталися, оскільки там формуються ці списки, вони розходяться по інших агенціях, партнерах, доходять до нас, якщо це буде визначено, що в цьому буде потреба, — сказав Сталевич. — Все буде залежати від потреб на той момент, коли наші роботи по цих двох будівлях будуть завершені. Якщо, скажімо до прикладу, якісь інші агенції від ООН або партнери, інші гуманітарні організації і надалі також з цією програмою, можливо, то, якщо ми подивимося у середині вересня, що ще є потреба, то можливо це буде продовжено. Також є плани, і намагання наші, я думаю, будуть спрямовані на те, щоб ми працювали не тільки на Північній Салтівці, а пішли десь в область, тому що дуже багато пошкоджень і в Ізюмському районі, знаємо про це все, є такі громади».

Радниця з питань соціального захисту Агентства ООН у справах біженців і місті Дніпро Олександра Литвиненко розповіла, що Агентство розпочинає роботу з обласними адміністраціями та міською владою, які надають йому контакти відповідальних по району. Далі Агентство отримує списки будинків, де необхідно вставити вікна. Після цього проводять додаткову оцінку, щоб упевнитися, що це буде цільове використання грошей, і розпочинають виконувати роботи. У першу чергу входять будинки, де живуть люди, або куди вони можуть повернутися у разі, якщо їм відремонтують вікна. Доповнювати список можуть, якщо люди звернуться пізніше.

«У середині січня Північну Салтівку відвідав Верховний комісар агентства ООН у справах біженців Філіппо Гранді. Ми показали рівень руйнувань. Супроводжував Верховного комісара мер Харкова. Як раз голова підійняв проблему скління на Салтівці. Як бачите, результат — були виділені після цього грошові кошти, і вже йде робота. Тобто завжди перший раз ми приїжджаємо, дивимося. І потім ідуть консультації. Звичайно, буває і зворотне. Чому ми це перевіряємо, щоб уникнути дублікації, коли один населений пункт отримає все, а інші нічого. Ось для цього ми координуємося з владою, — сказала Олександра Литвиненко. — Це якраз нам дає мерія Харкова. Оскільки ми казали, що ми зараз у першу чергу беремо ті будинки, де люди вже проживають, або при нашому ремонті вони готові повернутися. Оскільки можна кожний будинок узяти, якщо у під’їзді жило 5-7 родин. Коли прийшли наші партнери робити заміри, слух розширився, уже почали один одному сусіди дзвонити, оскільки люди починають розповідати один одному, коли бачать реальний результат. У нас уже було багато разів, коли ми отримуємо список на одну кількість, а потім ми його доповнюємо і розширюємо, оскільки люди дізнаються, готові повернутися, і ми їх звісно включаємо. Звичайно, в ідеалі, якщо постраждали вікна у будинку, то ми готові поміняти їх усі. Головне, щоб був доступ у квартири».

Агентство ООН у справах біженців планує продовжувати роботу з відновлення житла і у 2024 році. Однак який саме це буде напрямок роботи, вирішать ближче до кінця 2023 року. Олександр Литвиненко каже, що все залежатиме від фінансів та активності влади. На Харківщини проводити роботу точно обіцяють.

«У нас у планах — розширювати цей проєкт. Просто одночасно велику кількість неможливо зробити. Є якась черговість. Ми домовилися із владою, коли більше 50% ми вже засклімо з того списку початкового, який наданий, ми подивимося, який у нас є залишок, оскільки ми працюємо і у Харківській, і у Херсонській області, Чернігівська область. І ми будемо казати, що ми ще готові таку-то кількість квадратних метрів засклити, і нам влада буде давати», — пояснила Радниця з питань соціального захисту Агентства ООН у справах біженців і місті Дніпро Олександра Литвиненко.

Як писав KharkovNEWS.info, вікна у будинках Харкова також вставляє комунальне підприємство «Харківжилбуд». Станом на травень було замінено понад 640 вікон у квартирах, місцях загального користування й на технічних поверхах.

Джерело

Новости Харькова