У Харківській області без торгів уклали угоди на 2,3 мільярда гривень

Замовники підписали прямі договори.

Непрозорі схеми використовували під час закупівель послуг із ремонтів будинків, доріг, постачання палива, розробки проєктів із ремонту в закладах освіти.

Протягом травня у Харкові без аукціонів лише на ремонт будинків витратили більше ніж 35 мільйонів гривень. В області за цей же період за непрозорою схемою уклали угод на 2,3 мільярда гривень, більша сума пішла одному підряднику. Про це пише Харківський антикорупційний центр.

«Але варто зазначити, що 1,73 млрд грн — це одна угода. Мова йде про реконструкцію неназваного об’єкта з будівництвом фортифікаційних споруд. Виконувати роботи буде ПАТ «Трест-Житлобуд-1″ Олександра Харченка. Це один з найбільших забудовників міста», — розповіли у ХАЦі.

Також у травні Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області підписала договір щодо відновлення функціонування критично важливих ділянок автодороги. Сума угоди склала 108 мільйонів гривень, її сплатять фірмі — «Євробуд Плюс». Торгів за цим тендером не проводили, яку саме дорогу ремонтуватимуть, не вказали.

Серед інших непрозорих угод — ті, що підписували з підрядниками комунальні підприємства й структурні підрозділи Харківської міської ради. Зокрема, комунальне підприємство «Харківські тепломережі» без торгів віддало підрядникам 43 мільйони гривень. Найбільша сума угоди склала 9,3 мільйона гривень, її підписали із товариством з обмеженою відповідальністю «Золотий стандарт К». Це був тендер щодо постачання палива. За один літр палива сплатили майже 47 гривень. У ХАЦі зазначають, що ціна є вищою, ніж за тими тендерами, де проводяться аукціони.

«Харківські тепломережі» підписали ще 30 «непрозорих» договорів. Підрядником стала фірма «Котлотурбомонтаж». Загальна сума за договорами складає 3,6 мільйона гривень. Фірма «Харківстройсіті» отримала 23 підряди від «ХТМ» на 2,3 мільйона гривень.

Наступний замовник — управління з будівництва, ремонту та реконструкції Харківської міської ради, яке у травні підписало без торгів 100 угод. Їхня сума склала 21,3 мільйона гривень. Майже 40 угод дісталися компанії «Алдена» (сума склала 6,5 мільйона гривень). Вона буде обстежувати будинки та розробляти проєктну документацію.

Більше ніж десять договорів були підписані із «Житлобудом-2», 23 угоди — з фірмою «Світ будівництва 21». Остання створюватиме проєкти щодо ремонту у закладах освіти Харкова.

Із фірмою «МКС-Плюс» підписані угоди щодо розробки документації з відновлення будинків на Салтівці. Сума угод склала два мільйони гривень.

У департаменті житлово-комунального господарства Харківської міськради віддали 18 мільйонів гривень підрядникам без торгів. Це — 120 підрядів.

У громадах області у травні також обирали підрядників без проведення аукціонів. Наприклад, у селищі Пісочин підписали таких угод на десять мільйонів гривень, у місті Дергачі — на більше ніж сім мільйонів, село Старовірівка купило послуги за непрозорою схемою на 4,8 мільйона гривень, Солоницівка — на 4,7 мільйона гривень.

Зокрема, у Дергачах 26 підрядів віддали фірмі «Східпромрембуд». За даними ХАЦу, фірму створили у березні цього року, зареєстрували у Золочеві (Богодухівський район). Засновниця фірми — Олена Юхно, директор — Ігор Лебединець (директор кадастрового бюро Золочівської селищної ради). Олена Юхно пов’язана із родиною Шатохіних.

«Співмешканцем Олени Юхно є Дмитро Юхно, який є співзасновником ТОВ «Востокенерго» разом з Оксаною Шатохіною. Остання відома як дружина Євгена Шатохіна. Євген Шатохін — депутат Харківської облради, до початку повномасштабного вторгнення був вказаний як заступник Дергачівського міського голови. Зараз дані про заступників на сайті Дергачівської міськради відсутні», — розповіли у ХАЦі з посиланням на систему YouControl.

Як писав KharkovNEWS.info, діджей Бронік будуватиме укриття в школі на Харківщині. 31 травня відділ освіти Люботинської міської ради підписав договір із фірмою підприємця Андрія Ясинського на проведення капітального ремонту підвального приміщення (облаштування укриття) у Люботинському ліцеї №2. Вартість будівельних та обладнання значно завищені. Андрій Ясинський — діджей у минулому. 

Джерело

Новости Харькова