У частині Харківської області ввели карантин через скажену лисицю

Випадок сказу зафіксували на Чугуївщині.

Через сказ у Юрченковому введені карантинні обмеження.

15 вересня у селі Юрченкове на Чугуївщині лисиця забігла у курятник і подушила курей. Тварину побачив собака, він накинувся на неї. Згодом прийшов власник будинку і убив лисицю. Наступного дня тушку лисиці привезли до лабораторії у Чугуєві, 18 вересня — до харківської лабораторії. Експерти з’ясували, що лисиця хворіла.

«Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 18.09.2023 року №001093 п.м/23 у лисиці було підтверджено діагноз сказ», — повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Харківській області.

Після цього на Чугуївщині провели позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. На засіданні вирішили оголосити Юрченкове неблагополучним пунктом і ввести карантинні обмеження. Вони введені з 21 вересня і триватимуть 60 днів. Фахівці проведуть епідеміологічне розслідування та визначать, кому з мешканців потрібно зробити щеплення від сказу. Територію, де знаходилася лисиця, дезінфікують.

Загрозливою зоною назвали село Базаліївка, зокрема мисливські угіддя. Села Леб’яже Чкалівської громади та Приморське Печенізької громади визначили зоною спостереження.

Також комісія затвердила план заходів із ліквідації сказу: у Приморському та Базаліївці проведуть облік собак, кішок і свійських тварин, вакцинують їх. 

«При виявленні хворих та підозрілих на зараження сказом тварин — умертвляти. Трупи спалювати разом зі шкірою», — розповіли у ГУ Держпродспоживслужби.

Як писав KharkovNEWS.info, у Лозівській громаді ввели карантин через сказ двох кішок. У селі Бакшарівка (Бунаківський старостинський округ) 13 вересня домашня кішка вкусила хлопчика за стопу. Пізніше у неї діагностували сказ. Ще один випадок нападу скаженої кішки стався у селі Садове 10 вересня. Кішка напала на чоловіка та за чотири дні померла.

Джерело

Новости Харькова