Вулицю у Харкові просять перейменувати на честь учасника війни у Чечні

Вулицю Бакуліна пропонують назвати на честь Олега Челнова.

Олег Челнов був борцем з російським імперіалізмом.

Харківська обласна громадська організація «Спілка ветеранів АТО» звернулася до Харківської міської ради із проханням перейменувати вулицю Бакуліна у центрі Харкова на честь учасника першої чеченської війни (1994-1996 роки) Олега Челнова. Про це повідомили на сайті «Спілки ветеранів АТО».

Олег Челнов народився 31 січня 1965 року у Харкові, зник безвісти після 7 березня 1996 року. Був українським націоналістом, військовим, командував підрозділом УНА-УНСО «Вікінг» під час першої чеченської війни. Отримав нагороду «Герой нації» Чеченської Республіки Ічкерія.

До армії Челнова призвали у 1984 році. Брав участь у війні в Афганістані, там був поранений. За чотири роки добровільно долучився до ліквідаторів наслідків землетрусу у Вірменській Республіці. У 1994 році поїхав до Чечні. Там з українських добровольців сформували батальйон УНА-УНСО «Вікінг». У 1995 році батальйон обороняв президентський палац, Челнов обіймав посаду начальника штабу цього батальйону. Улітку того ж року повернувся у Харків.

У 1996 році поїхав на Кавказ. Вважається, що Челнов загинув у бою у Грозному 6 або 7 березня. Проте люди казали, що бачили його пізніше. Тіло Челнова так і не знайшли, він вважається зниклим безвісти. Як зазначив ініціатор перейменування, військовий, краєзнавець, голова Мереф’янського окремого підрозділу «Спілки ветеранів АТО» Владислав Руденко, Олег Челнов воював проти російського імперіалізму ще тоді, тому вулиця у Харкові може носити його ім’я. Перейменування вулиці Бакуліна на честь Челнова називають у «Спілці ветеранів АТО» кроком для вшанування внеску воїна у захист національних інтересів.

«Історія Олега Челнова насправді дуже не характерна для тих тем, вивченням яким я займаюсь. Проте постать цікава, я зачепився за неї. Тут найкраще можна провести паралелі з приводу тієї війни, на якій він був. Він почав воювати з росіянами тоді, коли це ще не було мейнстрімом. Це мейнстрім ще 90-тих років. Олег Йосипович, в певному сенсі, намагався в своїх інтерв’ю донести, що він воював проти російського імперіалізму та шовінізму, коли Росія агресувала проти свого маленького сусіда. Проводячи паралелі з теперішніми подіями, я припускаю, якби наше політичне керівництво більше цікавилося історією, наприклад, долями вояків Армії УНР, які служили в петлюрівській армії, служили під тим самим стягом, мали відповідну до сьогодення проблематику, то теперішня війна Росії проти України не була б ні для кого здивуванням», — пояснив Руденко.

Як писав KharkovNEWS.info, Ігор Терехов пообіцяв перейменувати багато вулиць у Харкові. Місту необхідно ще три-чотири місяці для перейменування усіх топонімів, що залишають у назвах сліди радянського або російського.

Джерело

Новости Харькова