Виплати для переселенців на Харківщині. Хто залишиться без грошей із 1 березня

Для пенсіонерів та соціально незахищених людей нічого не зміниться.

Зараз внутрішньо переміщені особи (ВПО) отримують по 2000 гривень на місяць з держбюджету, а діти та люди з інвалідністю — по 3000 гривень. Із 1 березня держава припинить матеріально підтримувати частину переселенців.

У Харківській області зареєстровано 527 335  внутрішньо переміщених осіб, більше лише в Донецькій області, із них 35% проживають у самому Харкові. Менш, ніж через місяць, частина переселенців утратить право на матеріальну підтримку. KharkovNEWS.info з’ясував, кого це стосуватиметься.

Платитимуть тільки небагатим

У Кабміні вимушені скоротити багатомільярдну допомогу переселенцям. За даними віцепрем’єр-міністерки Ірини Верещук, у 2023 році держава виплатила переселенцям 57 мільярдів гривень допомоги, в минулому — вже 73 мільярди, а на 2024 рік знову заклали 57 мільйонів. І хоча частина переселенців згодом повернулася додому, менше, ніж у 2023 році, їх не стає: бойові дії тривають, евакуація продовжується. У Харківській області люди постійно виїжджають з Куп’янського району та прикордонних населених пунктів.

«У нас приблизно 4,9 мільйонів людей, які вважаються ВПО, з них 2,5 мільйони щомісяця отримують виплати. Кількість дещо зменшується, бо люди, які виїхали за кордон, більше не вважаються ВПО, як і ті, що повернулися до своїх домівок. Але щодня відбувається евакуація», — розповіла Верещук в ефірі телемарафону.

За словами чиновниці, міжнародні партнери, які зараз повністю фінансують всю соціальну сферу, вимагають зменшувати виплати. За міжнародними стандартами, двох років на новому місці переселенцю достатньо, аби адаптуватися.

«Найвразливіші повинні отримати допомогу, але підходи повинні бути більш справедливими. У нас є люди, які мають 25 чи 27 тисяч гривень пенсії, їх небагато, але вони є, а є ті, хто отримує 3700 гривень, і їм більше потрібно», — наводить приклад міністерка.

Із 1 березня автоматично продовжать виплати ще на 6 місяців таким категоріям громадян:

  • Родини з місячним доходом на особу  до 9 444 грн;
  • Пенсіонери, які отримують пенсію меншу, ніж 9 444 грн;
  • Особи з інвалідністю I чи II групи: діти з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворі діти, діти-сироти та діти, які позбавлені батьківського піклування, а також батьки-вихователі та прийомні батьки;
  • Діти до 14 років, які не можуть навчатись онлайн, через що батьки не можуть працювати;
  • Родини з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій;
  • Родини внутрішньо переміщених осіб, які не працювали або не сплачували ЄСВ;
  • Сім’ї, де один з членів доглядає за особою з інвалідністю або тяжко хворою дитиною;
  • Малолітні діти, які прибули без супроводу батьків;
  • Вагітні жінки.

Ще одна категорія — переселенці, що повертаються в Україну з-за кордону. Але їм, аби отримати матеріальну допомогу, потрібно буде стати на облік по безробіттю в Центр зайнятості, якщо вони не мають роботи. Якщо ж робота є і родина має більше ніж  9 444 грн на кожного члена — державні гроші заберуть, якщо при цьому немає інших факторів, перерахованих вище.

Якщо пенсія менша за 9 444 грн — допомогу ВПО не заберуть. Фото: Cергій Козлов/KharkovNEWS.info

«Сьогодні ми даємо гроші людям тільки по факту того, що вони перемістилися, не враховуючи якихось інших критеріїв. Наприклад, людина перемістилася, але працює і отримує достатню кількість доходу. У нас є велика кількість сфер, коли люди продовжують працювати чи дистанційно, чи їх переводять в рамках корпоративних підприємств, чи вони там вже знайшли роботу. Ми не враховуємо інших обставин — а чи мають люди достатні накопичення на рахунках, чи здійснили вони якісь дорогі покупки? Тепер ми всі ці речі помітили», — розповіла в ефірі телемарафону міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Отже, з 1 березня придбання квартири чи машини може бути приводом для скасування соціальних виплат. 

Перевірки посилювати не будуть

Харків разом із Києвом та Дніпром входить до трійки міст-лідерів за кількістю внутрішньо переміщених осіб. За останніми даними у місті офіційно зареєстровано 183 046 внутрішньо переміщених осіб, але ця цифра нестабільна, адже увесь час не припиняється обов’язкова евакуація з Куп’янського району. За словами заступника директора департаменту соціальної політики Харківської міської ради Юрія Шпараги, левова частка ВПО в Харкові — це жителі області, того ж Куп’янського району та прикордонних населених пунктів, що часто опиняються під обстрілами. Із початку цього року переїхали до більш безпечних міст області понад 500 людей, зокрема 30 родин із дітьми.  У Харкові вони живуть як у гуртожитках, так і самостійно винаймають квартири чи селяться в родичів. 

Поки що в департаменті не готові відповісти на питання, скільки з цих 183 000 чоловік залишаться без виплат наступного місяця.

«Немає на сьогодні інформації і цю роботу поки що ніхто не проводить, тому що сама реєстрація ВПО і скасування реєстрації може проводитись через додаток «Дія», і ми бачимо по факту вже те, що відбулося. Серед переміщених осіб в Харкові є люди дуже різних категорій — немає такого, що це тільки пенсіонери, є і діти, і люди працездатного віку», — розповів Юрій Шпарага в коментарі KharkovNEWS.info.

За його словами, у зв’язку зі зміною правил нарахування допомоги ВПО посилювати перевірки фактичного місця проживання переміщених осіб не будуть. Ті перевірки, які зараз ідуть у Високому, не пов’язані зі змінами, що готує уряд із 1 березня — це планова робота, яка ведеться час від часу вже пів року. 

Контакти для запитань:

  • Національної соціальної сервісної служби — (044) 289-87-89,
  • МінРеінтеграції — 15-48,
  • Уповноваженого з питань ВПО — (066) 813-62-39,
  • Для комунікації через Вотсап, Телеграм, Вайбер — (096) 078-84-33.

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова