Від початку війни у Харкові майже учетверо скоротилась народжуваність

Нині у місті кількість пологів не досягає трьох тисяч за рік.

Були роки, коли кількість новонароджених у Харкові сягала 10 тисяч.

У середньому медики приймали 8 тисяч пологів на рік. Після повномасштабного вторгнення ця цифра різко скоротилась. 

«У нас було 8 тисяч, були часи, коли й 10 тисяч пологів. А торік — 2800, у 2022 — 2500 пологів», — розповіла Українському радіо заступниця міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан.

За її словами, нині у Харкові працюють усі пологові будинки. 

«Працюють всі, 3-ій, 6-ий, 7-ий, тепер буде працювати і 1-й, а перинатальний центр, незважаючи на те, що було 6 прильотів, і був час, що пологи приймали у подвалі, теж працює», — додала чиновниця. За її словами, питання безпеки в медзакладах — першочергове.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тереза, Зорян, Іоан: як на Харківщині називали дітей у 2023 році

«У нас 63 медзаклади, 41 з них — пошкоджений так чи інакше, але майже всі відновлені. Укриття в закладах є. Є такі лікарні, де дуже глибокі укриття, є простіші, і ми робимо все, щоб вони працювали», — говорить посадовиця.

Днями після ремонту відкрився пологовий будинок №1, що на Павловому Полі. 1 березня 2022 року пологовий будинок обстріляли, персонал і пацієнток евакуювали до іншої лікарні. Однак на базі жіночої консультації колектив продовжував надавати допомогу.

«Вибуховою хвилею пошкодило 150 вікон, 100 дверей, деякі приміщення, дах. За кошти Міжнародної  організації з міграції провели ремонт. Внутрішні роботи провели своїми зусиллями, розпочали їх влітку 2022 року», — розповів директор харківського пологового будинку №1 Євгеній Благовещенський. 

У цьому медзакладі до повномасштабної війни приймали понад 130 пологів на місяць, за рік обслуговували близько 70 тисяч людей.

«У нас потужність залишилася така ж, за персоналом, за обладнанням, за кількістю ліжок, але звичайно, що ми зараз не розраховуємо на таку кількість. Загалом лікувальні заклади міста приймають зараз близько 50-60 пологів на місяць. До повномасштабної війни, серед звичайних пологових будинків у нас, бо є ще, наприклад, Перинатальний центр, ми займали за кількістю пологів перше місце», — говорить директор харківського пологового будинку №1.

У лікарні можна скористатися пакетом послуг «Пологи», що фінансує НСЗУ. 

«Пакет «Пологи» фінансує НСЗУ. Тобто пологи мають фіксовану ставку для оплати й ми отримуємо 15 137 гривень за пологи. Цього в принципі достатньо, щоб якісно все зробити. В межах цього пакету послуг ми обслуговуємо безплатно», — розповів Євгеній Благовещенський.

У медзакладі є укриття, проєкт якого затвердило ДСНС. Уся лікарня обладнана системою сповіщення  про тривогу, відпрацьований механізм евакуації із залученям швидкої допомоги. В укритті, розташованому у цокольному приміщенні, є душова, операційна, окремі приміщення, де можуть знаходитись працівники медзакладу та пацієнтки.

Як писав KharkovNEWS.info, в останній тиждень року у Харкові народилися 65 дітей. Новонароджених дівчаток трохи більше за хлопчиків.

Джерело

Новости Харькова