«Вдома й солома хороша»: як жителі села Мосьпанове на Харківщині рік живуть без світла

За інформацією: Суспільне Харків.

Село Мосьпанове на Харківщині, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

Жителі села Мосьпанове Чугуївського району рік живуть без електрики. У 2022 році у населеному пункті проходила лінія фронту, російські військові пошкодили лінії електропередач. Восени українські захисники відігнали армію окупантів від села. Відновити електрику поки не можуть через заміновані навколо поля.

Як селяни організували побут без живлення — у репортажі Суспільне Харків.

Вдарили по селу з літаків

Світло зникло в березні 2022 року, коли росіяни вдарили по селу з літаків, розповідає староста села Іван Шаульський. За його словами, до повномасштабного вторгнення у селі була майже тисяча жителів, нині — у 157 будинках мешкає 270 людей.

30 березня виповнився рік, як село Мосьпанове живе без світла

"Всі ці будинки без світла. На жаль, електроенергія в селі відсутня повністю. 30 березня виповнився рік, як село Мосьпанове живе без світла. Зараз вже не можна зберігати продукти на вулиці, люди не можуть користуватися побутовими приладами, пральними машинами, ми не бачимо телебачення. Наше село кутове, тут відсутні резервні лінії електропередач", — пояснює Шаульський.

Жителі села Мосьпанове на Харківщині, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

Двічі на тиждень з Чугуєва привозять продукти до сільського магазину — зберігати їх ніде, холодильники не працюють.

Черга до місцевого магазину. Мосьпанове, Харківщина, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

Потреби населення частково покривають сім генераторів.

"Вони є на тих вулицях, де були люди. Сім генераторів на село протяжністю 14 кілометрів — це дуже мало", — говорить Шаульський.

Жителі села Мосьпанове на Харківщині, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

Один генератор на вулицю

Навесні минулого року родина Івлевих виїхала, щоб врятувати дітей від обстрілів, а у вересні повернулися й почали відновлювати будинок: російський снаряд впав у них на подвір'ї та зруйнував стіну, де були дитячі кімнати.

"Частину стіни, яка обвалилася ми закрили деревом, у дитячу кімнату поставили буржуйку, так і прожили зиму. Зараз шукаємо можливості, щоб відновити будинок. Шукаємо матеріали й допомогу, бо самим нам не впоратися. Перед вторгненням ми зробили ремонт, всі гроші вклали в нього і тут такий сюрприз від Росії", — каже Ірина Івлева.

Ірина Івлева відновила стіну у дитячій кімнаті після обстрілу. Мосьпанове, Харківщина, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

Виїжджати жінка не хоче, оскільки це її дім. На їхньому подвір'ї встановлений генератор — один на всю вулицю.

"Генератор ми заправляємо самі, з людей гроші не беремо. Приходять, заряджаються: ліхтарики, телефони, акумулятори. Кожного дня. У нас тут наш особистий пункт незламності, чаєм та кавою пригостимо", — розповідає Ірина.

Першокласник Артем фотографує побиті будинки у селі. Харківщина, Мосьпанове, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

Донька Ірини навчається у 10-му класі, син Артем — у першому. Діти вчаться дистанційно — російські військові зруйнували місцеву школу прямим попаданням улітку.

"Важко. Вчимося за допомогою Viber. Інтернету й світла немає, у нас на дворі є такий квадратик, де ловить мережа", — говорить мати двох дітей Ірина.

Зруйнована школа у Мосьпановому, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

"Зараз в село повертаються діти, але після канікул вони поїдуть, щоб мати стабільний інтернет і вчитися", — зазначає староста села Іван Шаульський.

Водночас у вцілілій частині школи місцеві жителі разом з громадською організацією хочуть облаштувати кімнату, в якій діти, котрі лишаться у селі, могли б приходити й навчатися, говорить викладачка музичного гуртка Катерина Спіріна. За її інформацією, у Мосьпановому нині мешкає близько двох десятків дітей.

Зруйнована школа у Мосьпановому, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

Поки першокласник Артем "розважається" за допомогою маминого телефону: фотографує побиті будинки у селі.

Першокласник Артем фотографує побиті будинки у селі. Харківщина, Мосьпанове, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

"Город треба садити"

Два тижні тому у село повернулися й сусіди Ірини. Тракторист Олександр Пивоваров приїхав працювати разом із дружиною і трьома дітьми. Найменшій доньці — рік і дев'ять місяців.

"Город треба садити, на роботу покликали. Рятуємося ліхтариками, телефони та павербанки заряджаємо в машині від акумулятора, в машині й новини слухаємо по радіо. В хаті топимо газом та дровами", — розповідає Олександр.

Тракторист Олександр Пивоваров з дружиною планують лишатися у селі. Мосьпанове, Харківщина, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Про плани залишатися вдома говорить і його дружина Олена Чернишова: "Ми виїхали в березні 2022, коли літаки літали й світло вимкнули, були у Кочетку. А зараз вдома, як то кажуть: вдома й солома хороша, вдома краще. Нічого, не ми перші, не ми останні. На літо залишимося тут, город посадимо".

Про проблеми відновлення

Село Мосьпанове нині лишається єдиним у громаді, яке має проблеми з електропостачанням, говорить заступник голови Малинівської громади Євген Чудний: "Так сталося через те, що лінії електропостачання йдуть через заміновані території, де велися бойові дії. До ліній електропередач зараз немає доступу. Генераторами потребу людей не забезпечиш на 100%".

Жителі села Мосьпанове на Харківщині, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

Через відсутність електропостачання у селі є проблеми й з водопостачанням, говорить посадовець.

"У Мосьпановому є центральний водопровід і мало криниць. Башти побиті обстрілами, є проблеми на лініях водопостачання внаслідок авіанальотів, які пошкодили мережу. Ми маємо й нове насосне обладнання і генератори, але частково на лініях немає води, бо сама лінія пошкоджена. Будемо шукати місця поривів", — зазначає Чудний.

Пошкоджений росіянами меморіал, присвячений загиблим воїнам під час Другої світової війни. Мосьпанове, Харківщина, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

Соцпослуги жителі села можуть отримати у сусідній Малинівці, розташованій за 30 кілометрів: "По селу збирають дані й обробляють у центрі громади. Відновлене автобусне сполучення, а також раз на тиждень сюди приїздять лікарі".

Пошкоджений росіянами меморіал, присвячений загиблим воїнам під час Другої світової війни. Мосьпанове, Харківщина, квітень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

Новости Харькова