Терехов пообіцяв забезпечити мешканців зруйнованих будинків квартирами неподалік

У разі демонтажу трьох будинків у Київському районі жителям нададуть житло поблизу.

Остаточне рішення щодо демонтажу трьох будинків ухвалять після ще однієї експертизи.

Харківський міський голова Ігор Терехов пообіцяв, що у разі демонтажу будинків по вулиці Свободи 11/13 та Мироносицькій, 34 і Мироносицькій, 32 (Київський район) усім мешканцям нададуть житло у цьому ж районі. Відповідний коментар Терехова опублікували у Telegram-каналі Харківської міської диспетчерської служби «1562». Це сталося після того, як обласна КТЕБ за поданням Харківської міської ради прийняла рішення про демонтаж будинків за цима адресами. Адже експертиза, яку замовило місто у приватної компанії, оцінила рівень руйнувань третім рівнем (найважчим).

«Є сертифіковані експерти, які дають те чи інше заключення — можливо чи неможливо відновити будинок у тому стані, яким він є зараз. Тому ті експертизи, які є у людей, вони зробили. Є експертизи і будуть робитися експертизи, які у сертифікованих експертів робляться. Там дуже багато питань, які ми ставимо. Якщо можливо буде не зносити той чи інший будинок, він не буде підлягати знесенню. Якщо таке неможливо, він буде знесений. Але хочу одразу сказати, що люди, які там проживають, у тому ж районі і будуть проживати», — розповів Терехов. 

Міський голова зазначив, що потрібно провести експертизу, яка покаже стан будинку. Результати експертизи оприлюднять. Після цього прийматимуть рішення.

«Що внесено — що не внесено. Остаточне рішення буде прийматися на базі того, коли буде повністю експертиза. Є, я знаю рішення, КЧС обласної (насправді КТЕБ — Ред.). Це їхня прерогатива, ми не можемо втручатися, бо це висновки, які робить держава. Тому на базі цих рішень будемо приймати відповідне рішення», — сказав Терехов.

Як писав KharkovNEWS.info, регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області ухвалила рішення щодо демонтажу будинків по вулиці Свободи 11/13, Мироносицькій, 34 і Мироносицькій, 32 (Київський район, неподалік Будинку рад). Ці будинки зазнали значних пошкоджень під час ракетних атак у 2022 році.

Однак мешканці цих будинків не згодні з рішенням. Вони знайшли значні порушення в актах обстеження та у висновках експертизи й готові звертатися до прокуратури зі скаргами, якщо їх не почують.

Джерело

Новости Харькова