Тарас Чмут пояснив, чому у Харкові ніколи не буде систем Patriot

Через близькість до кордону РФ б'є по місту з усього можливого озброєння.

Після масованих атак на Харків та майже повного знищення енергетичної компоненти регіону Володимир Зеленський доручив дипломатам усіх рівнів відшукати ППО для регіону.

У цьому напрямку працюють МЗС, посли, дипломати. Адже росіяни майже не щодня завдають потужних ударів по Харкову з усього можливого озброєння, а останнім часом навіть кидають на Харків модифіковані плановані бомби з території Бєлгородської області.

Проте Тарас Чмут, ветеран російсько-української війни, який з 2020 року очолює один із найбільших благодійних фондів України – «Повернись живим», який має право на закупівлю летальної зброї, пояснює, чому у Харкова ніколи не буде систем Patriot.

«Чи є загроза (для Харкова, Запоріжжя — Авт)? Очевидно, є, бо там прилітає щодня. До Києва крилатим ракетам і «шахедам» ще треба долетіти і тут можна розгорнути протиповітряну і протиракетну ешелоновану оборону, то Харків, який знаходиться на відстані РСЗВ… Ви не розгорнете там «Петріот», бо його знищать, просто перенаситивши канальність різними засобами. Бо відстань важлива»,  – сказав Чмут в інтерв’ю «Українській правді». 

Намагання росіян знищити Харків, на його думку, — це терор мирного населення та бажання стерти місто, про що відкрито говорять російські пропагандисти. Адже Харків дуже чутливе для України місто-мільйонник.

«Б’ють там, де можуть дістати, а там можуть. Там плюс-мінус є якісь цікаві цілі, не кажучи про точність, бо можна цілитись у військову ціль, а влучити у міський квартал. Бо Харків — чутливе місто для України, великий символ боротьби, вони думали, що візьмуть його чи не першим. А Харків дав гідну відсіч, вистояв, хоча було дуже важко, в рази важче, ніж у Києві. Тому тиснуть, атакують, намагаються деморалізувати населення, намагаються знищити. Їхні пропагандисти прямо кажуть: Харків треба знищити під нуль. Просто поступово розбивають його», — зауважує Чмут.

Нагадаємо, цього тижня у Харкові був із візитом Володимир Зеленський. Він перевірив будівництво фортифікаційних споруд та, зокрема, говорив про нову систему захисту міста з повітря.

Президент України укотре звернувся до світу щодо надання систем протиповітряної оборони для захисту Харкова. 

«Харкову потрібен надійний захист. Проти постійного російського терору є рішення — необхідні системи ППО та ракети до них. Світ не має права залишатися байдужим у той час, коли Росія цілеспрямовано, день за днем руйнує місто і вбиває людей у їхніх домівках. Україна потребує більшого захисту неба. Дякую всім, хто поруч із нашими людьми: ліквідовує наслідки обстрілів, допомагає, підтримує, робить максимум для збереження нормального життя в українських містах», — зазначив Зеленський.

Джерело

Новости Харькова