Росія має сплатити 3,6 мільйона гривень підприємству на Харківщині

Склад підприємства знаходиться на території, де йшли бойові дії.

Під час окупації зі складів зникли товари на 3,6 мільйона гривень.

Господарський суд Харківської області ухвалив рішення щодо задоволення позову товариства з обмеженою відповідальністю «Орттехсервіс» до Росії (в особі Міністерства юстиції РФ) та стягнення на його користь більше ніж 3,6 мільйона гривень. Про це повідомили на сайті Господарського суду.

Підприємство «Орттехсервіс» займається виготовленням і торгівлею продукцією сільськогосподарського призначення. Його склад знаходиться на території, де велися бойові дії.

Згідно з даними You control, основним видом діяльності ТОВ «Орттехсервіс» є оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин. Серед інших видів діяльності — вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, неспеціалізована оптова торгівля, вантажний автомобільний транспорт. Сама фірма зареєстрована у Харкові.

Позивач просив визнати «Орттехсервіс» потерпілим підприємством через збройну агресію Росії та окупацію Ізюмської громади й виплатити йому майнову шкоду, адже під час тимчасової окупації з підприємства зникли товари на понад 3,6 мільйона гривень.

«Із 7 березня 2022 року по 10 вересня 2022 року територіальна громада, де знаходиться склад підприємства, перебувала під окупацією російської федерації. Внаслідок окупації відбулось зникнення майна. Після деокупації Ізюмської міської територіальної громади, на підприємстві виявлено нестачу товарних запасів на суму понад 3,6 млн грн. За фактом зникнення майна здійснюється кримінальне провадження», — розповіли в суді.

За постановами Великої палати Верховного суду та ухвалами Вищого спеціалізованого суду України, факт збройної агресії Росії проти України доводити в суді не потрібно. Тому позов підприємства задовольнили.

«Таким чином, суд вирішив задовольнити позов ТОВ «Орттехсервіс» до російської федерації в особі Міністерства юстиції рф та стягнути на користь підприємства понад 3,6 мільйона гривень», — зазначили у Господарському суді.

Як писав KharkovNEWS.info, станом на лютий 2023 року через війну постраждали 163 підприємства, фірм та фермерських господарств у Харківській області.

Джерело

Новости Харькова