РНБО вимагає покарати винних за неготові укриття в містах України

Відбулося засідання Ради нацбезпеки і оборони України

По всій Україні не готовою до використання виявилася чверть укриттів.

23 червня на засіданні Ради національної безпеки та оборони України ухвалили рішення щодо притягнення до відповідальності винних у неготовності укриттів. Відповідальні мають усунути недоліки для того, щоб зробити захисні споруди безпечними та доступними для використання людьми. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський після засідання.

«Увага до трьох великих тем. Перша — безпека людей. Чверть бомбосховищ по Україні й третина по Києву непридатні для використання. Рішення РНБО: винних притягти до відповідальності, а всі захисні споруди привести в належний стан», — зазначив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто без бомбосховищ. Чому в Харкові не ходять в укриття під час обстрілів?

Також на засіданні РНБО обговорювали  суди та майбутнє України у Європейському союзі. Як розповів Володимир Зеленський, судова реформа в Україні продовжується у «тісній співпраці» з Євросоюзом.

«Посилюємо відповідальність за корупцію в системі правосуддя. Окремо опрацьовуємо механізм для захисту в судах іноземних та внутрішніх інвестицій. Третя [велика тема — ред.] — наше майбутнє в ЄС. Прискорюємо роботу над виконанням європейських рекомендацій», — повідомив президент.

Нагадаємо, після трагедії в Києві, коли під час обстрілу та через зачинене загинули троє людей, зокрема дитина, Президент України Володимир Зеленський звернувся до місцевої влади із вимогою зробити укриття у громадах доступними для жителів та поінформувати людей про збільшення їхньої кількості. 

Після цього голова ХОВА Олег Синєгубов доручив головам районних, сільських, міських військових адміністрації, місцевому самоврядуванню, поліцейським та рятувальникам перевірити укриття щодо доступності у «максимально стислі терміни».

Як писав KharkovNEWS.info, у Харківській області нещодавно перевірили стан захисних споруд. Із 4210 укриттів (найпростіші укриття, споруди подвійного призначення — метрополітен, переходи та паркінги) 762 виявилися непридатними для використання за призначенням. Балансоутримувачам доручили привести їх у відповідність. Зробити найближчим часом це можна у 6% укриттів. Комісії вже розпочали повторні перевірки.

Джерело

Новости Харькова