Проєкт із реставрації будинку Сковороди розроблятимуть рік

Буде три стадії виконання робіт.

Проєктну документацію виготовлять за 3,4 мільйона гривень.

18 грудня обласний комунальний заклад «Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди» підписав договір з Українським державним науково-дослідним та проєктним інститутом «УкрНДІпроектреставрація». Угода стосується виготовлення науково-проєктної документації про реставрацію будинку, в якому жив Сковорода. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

Музей прогнозував, що вартість робіт складе 3 496 000 гривень, однак «УкрНДІпроектреставрація» запропонував за свої послуги трохи меншу суму — 3 445 428 гривень. У документації сказано, що 2 913 333 гривні складуть державні кошти, ще 532 095 гривень — гроші із місцевого бюджету. Останні сплатять у цьому році, державні гроші переведуть наступного року. Завершити виготовлення проєктної документації підрядник має до 31 грудня 2024 року.

«Проєкт має передбачати відновлення фасаду будівлі, заміну вікон та дверей, облаштування нових перекриттів, ремонт даху, будівництво нових інженерних комунікацій, електромереж, проведення гідроізоляційних та теплоізоляційних робіт», — розповіли у ХАЦі.

Зазначимо, у документації прописано три стадії виконання підрядником робіт. Перша стадія — це попередні роботи та комплексні наукові дослідження. Вона розпочалася 18 грудня й триватиме до 28 грудня. Підрядник складе реставраційне завдання, проведе історико-бібліографічні дослідження, архітектурний обмір, конструкторське детальне обстеження, інженерно-геологічні та науково-технологічні дослідження, топографічну зйомку, натурні дослідження території.

Стадія «Проєкт» триватиме із 1 січня по 5 травня 2024 року. Інститут розробить архітектурно-будівельну частину, технологію реставраційних робіт, генплан (благоустрій території), пропише у проєкті інформацію про інженерні мережі, системи охоронної сигналізації та відеоспостереження, пожежної сигналізації, основні положення з організації реставрації та зробить кошторисну документацію.

Останньою стадією прописана «Робоча документація». Вона складається з архітектурно-будівельної частини, генплану, кошторисної документації. Тут також буде інформація про інженерні мережі, системи охоронної сигналізації, пожежної сигналізації, а також системи захисного заземлення. Ця стадія розпочнеться 25 липня, завершиться 15 листопада 2024 року.

Нагадаємо, російські окупанти обстріляли музей Григорія Сковороди у Сковородинівці у ніч на 7 травня 2022 року. Внаслідок обстрілу сталася пожежа, будівля повністю згоріла. Там знищено дах, віконні та дверні рами, почорніли стіни, згоріли речі, які не встигли вивезти з музею. Частину колекції сховали у надійне місце ще на початку війни. З-під попелу дістали статую поета, яка стояла в одній з кімнат.

Наприкінці 2022 року Харківська облрада виділила понад 90 мільйонів гривень на реставрацію музею Сковороди. Реставрацію було заплановано провести до кінця 2023 року. Проте після ухвалення рішення тендер так і не оголошували. Його оголосили лише наприкінці жовтня. Музей три рази проводив аукціон, однак скасовував закупівлю й відхиляв єдиного учасника. Які саме учасник не надав документи, замовник не пояснював. У перших двох аукціонах участь брала фірма «ДМКА Груп», в останньому — «Індіго Груп».

Як писав KharkovNEWS.info, консерваційні роботи у музеї Сковороди так і не розпочалися. Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов пояснив, що причиною цьому стало скасування тендерів. За інформацією ХАЦу, на сьогодні угоди про консерваційні роботи пам’ятки архітектури немає. 

Джерело

Новости Харькова