Позивний «Паломник». Мама бійця підрозділу Kraken відкрила в Харкові кав’ярню на честь сина

Стіни кафе прикрашають фото побратимів Андрія Авілова, що загинув в бою під Балаклією.

26-річний харківський бариста Андрій Авілов мріяв відкрити власну кав’ярню. Плани чоловіка зруйнувала війна. У лютому минулого року він вступив до лав підрозділу  Kraken, а у вересні загинув в Балаклії. Мрію героя здійснила його мама Олена Авілова.

Затишна маленька кав’ярня на проспекті Науки відкрилася місяць тому, 7 лютого. Замість квітів та картин її інтер’єр прикрашають маскувальні сітки, військові артефакти та портрети загиблих бійців підрозділу Kraken. Кафе називається «Паломник». Такий Андрій Авілов обрав собі, бо дуже любив мандрувати.

Андрій Авілов («Паломник»). Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

До війни Олена Авілова ніколи не планувала мати власне кафе. Вона — адвокатка, працює в судах, і свого сина Андрія мріяла бачити юристом. У 2014-му хлопець дійсно вступив до Юридичного університету імені Ярослава Мудрого, але вже невдовзі поїхав у «Піски» разом з «Правим сектором». Тоді йому було лише 18 років. 

«Він так мені сказав тоді: «Мама, що я скажу своїм онукам і дітям? Що я пустив ворога на свою землю?» Я кілька днів не могла йому подзвонити. Знайшла через знайомих контакти в «Правому секторі» і таки вийшла на сина. Андрюша розказував потім: «Лежу я на позиції, а тут побратим підходить з телефоном і каже: «На поговори, тобі мама телефонує», — згадує Олена.

Олена Авілова здійснила мрію сина. Фото: «Суспільне»

Тоді Андрій благополучно повернувся додому, довчився на юриста, але не бачив себе в цій професії, тож подарував диплом мамі, а сам пішов працювати спочатку барменом, потім — баристою. Коли почалася повномасштабна війна, пішов добровольцем. Олена Авілова згадує, що тоді син не вагався ані миті — це було зважене рішення дорослого чоловіка, і мати його підтримала.

Спочатку у спецпідрозділі Kraken Андрій був водієм, згодом його перевели до штурмової роти. Боєць мрія після перемоги закінчити магістратуру, вже по військовій, а не юридичній спеціальності, а ще —  відкрити власне кафе. Восени разом з побратимами «Паломник» визволяв Балаклію, там і загинув 7 вересня. Росіяни, відступаючи, пустили ракету склад своїх боєкомплектів, тоді загинули відразу троє бійців, ще один помер у шпиталі.

Кав’ярня працює з 7 лютого. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

«Після загибелі Андрія я зрозуміла, що треба підтримувати його мрію, що я маю це зробити. Для мене це стало таким мобілізаційним фактором, я розуміла, що треба жити якось далі. Почала шукати приміщення. У січні натрапила на оголошення і зрозуміла — це те, що мені треба, за тиждень я привела його до ладу, і 7 лютого відкрились», — розповідає мама героя.

Декор зробили з маскувальної сітки та гільзи від снарядів. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Сюди часто заходять побратими «Паломника». Олена Авілова подружилася з батьками хлопців, що загинули в один день з її сином, вони зустрічаються щомісяця 7 числа. На честь «Паломника» тут готується однойменна спеціальна кава — дуже міцна і солодка, як любив Андрій.

Стіну прикрашають фото побратимів «Паломника». Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Кав’ярня користується популярністю, Олена мало не щодня дає інтерв’ю телеканалам, але свою справу не розглядає, як бізнес. Це швидше клуб, де збиратимуться ветерани та друзі «Кракена», а також харків’яни, яким небайдужа пам’ять про хлопців, що звільняли область з окупації.

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова