Пенсіонеру міліції винесли пом’якшений вирок за співпрацю з окупантами на Харківщині

Іван Ісаєнко засуджений до 8 років тюрми.

За вироком Дзержинського райсуду Харкова, ветеран колишньої міліції отримав вісім років ув’язнення.

Як стало відомо Харківському антикорупційному центру, йдеться про Івана Івановича Ісаєнка.

Ісаєнко є уродженцем села Червоний Шахтар Ізюмського району.

З вироку суду стало відомо, що Ісаєнко добровільно протягом 25 червня — 26 серпня 2022 року займав посаду оперуповноваженого карного розшуку в  “Изюмском отделении народной милиции управления внутренних дел временной гражданской администрации Харьковской области”. Ісаєнко приймав заяви та повідомлення громадян про вчинені злочини, а також опитував людей, які звертались із відповідними заявами.

У судовому засіданні Ісаєнко визнав вину повністю та зазначив, що вимушено залишився в окупованому Ізюмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переховуються у Європі як біженці: харківська поліція розшукує 150 колаборантів (прізвища)

На початку червня 2022 року від співробітників окупаційної адміністрації йому як колишньому співробітнику міліції надійшла пропозиція працевлаштування у незаконно створеному правоохоронному органі. У зв`язку зі скрутним матеріальним становищем та побоюванням погроз щодо негативних наслідків для нього та членів його родини він надав згоду на зайняття посади. За його словами, заяву про працевлаштування до незаконного правоохоронного органу не писав, формений одяг та табельну зброю не отримував, йому надали лише службове посвідчення оперуповноваженого карного розшуку. За роботу колаборанту давали продукти харчування, при прийомі на роботу йому одноразово виплатили 27 000 російських рублів допомоги. 

Ісаєнка звинувачували за ч. 7 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території), за якою передбачено позбавлення волі на строк від 12 до 15 років, з забороною займати певні посади протягом десяти-п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Втім прокурор у даній справі вважав за доцільне призначити згідно із положеннями ст. 69 КК України покарання нижче встановленої санкцією статті.

Суд визнав винним Ісаєнка та призначив покарання у виді 8 років позбавлення волі, з позбавленням права займати посади в органах влади строком на 12 років з конфіскацією всього майна. 

Це третій подібний випадок на Харківщині. До цього за аналогічною статтею шість років позбавлення волі отримав пенсіонер міліції з Куп’янська Олексій Тарасов та 8 років тюрми – колишній український поліцейський Дмитро Сапегін. Обидва працювали в окупації у псевдополіції Куп’янська.

Як писав KharkovNEWS.info, харківського поліцейського засудили до шести років тюрми у Києві. Київський апеляційний суд скасував виправдовувальний вирок «беркутівцю» Андрію Хандрикіну.

Джерело

Новости Харькова