Обстріли дуже посилились. Як проходить евакуація із прифронтових громад Харківщини

У Боровій усе більше розбитих будинків, люди масово записуються на виїзд.

Почалася організована евакуація жителів Борової. Останні тижні обстріли селища посилились, виїжджати наважуються навіть ті, хто пережив окупацію. Щодня волонтери вивозять п’ятьох-шістьох людей. У той же час у сусідньому Куп’янському районі готуються оголосити примусову евакуацію з прифронтових населених пунктів.

З наближенням зими кількість бажаючих виїхати до Харкова зростає. Влада рекомендує залишити Борівську громаду родинам із дітьми, але серед бажаючих виїхати більше пенсіонерів.

«Можемо вивезти хоч усю Борову»

«Сьогоднішня ніч була спокійною, тихо і спокійно, слава Богу», — каже голова Борівської громади Олександр Тертишний. 

Телефонний дзвінок KharkovNEWS.info застає мера прифронтового селища на даху зруйнованого будинку. 23 жовтня росіяни обстріляли дві двоповерхівки з РСЗВ, чотирьох людей ушпиталили з пораненнями. У будинках немає жодного вцілілого вікна, розбиті дахи. Вікна затулили OSB-плитами, дахи також накрили — з будматеріалами допомогли благодійні організації, а автовишка приїхала аж з Ізюму.

Спокійна ніч 26 жовтня — виняток, останній тиждень обстріли громади дуже посилились. Сьогодні Олександр Тертишний записав звернення до жителів громади з рекомендацією родинам із дітьми тимчасово виїхати в інші міста. 

У Боровій ремонтують понівечені обстрілом будинки. Фото: Борівська селищна рада

«434 дитини в нас — це і борівські діти, і ті, що перемістилися з сіл на кордоні із Луганською областю, коли тут було безпечно, а потім і у нас стало «жарко». Ми рекомендуємо вивезти дітей у безпечні місця, а так люди самі приймають рішення. Є такі, що самостійно їдуть в Ізюм, Балаклію, процес є такий, але я б не сказав, що масовий», — розповів Олександр Тертишний KharkovNEWS.info. 

Кількість заявок на евакуацію з Борової останнім часом росте, кажуть у «Координаційному гуманітарному центрі», що організує виїзд людей з прифронтових громад. Активно телефонувати та цікавитись евакуацією люди почали два дні тому, хоча до цього саме з Борової виїздили мало.

«Теоретично ми можемо хоч всю Борову вивезти, але зараз організовуємо рейси у відповідності до кількості заявок: сьогодні чотирьох, завтра вже п’ятьох повезем до Харкова», — каже керівник відділу евакуації «Координаційного гуманітарного центру» Олег Іванов.

Хоча влада рекомендує евакуюватися у першу чергу родинам з дітьми, зараз заявки на виїзд подають переважно люди похилого віку.

Газ є, опалення не буде

У Куп’янському районі ухвалили рішення про примусову евакуацію сімей із дітьми з населених пунктів, що перебувають під постійними обстрілами, залишилось затвердити розпорядження у Мінреінтеграції. До переліку таких населених пунктів потрапили і найбільші — сам Куп’янськ та два його передмістя, Ківшарівка та Куп’янськ-Вузловий. 

За словами голови військової адміністрації району Андрія Канашевича, за останній тиждень обстріли з усіх видів озброєння посилились, руйнування цивільної інфраструктури великі. Окупанти змінили тактику і зараз стріляють в основному по житлових будинках. Окрім військової небезпеки, на місцевих жителів чекає ще одне випробування — холодна зима.

«Ми не будемо тепло запускати централізовано ніде, бо це небезпечно. У під’їздах проживають 10-12% людей, можна запустити систему, і вона рвоне. Газ є, люди зможуть індивідуально обігріватись», — повідомив KharkovNEWS.info Андрій Канашевич.

Попри це, за даними голови РВА, кількість бажаючих виїхати з району не збільшується: ті, хто хотів перебратися у безпечніші місця, зробили це раніше, інші лишаються з різних причин. А є ще такі, хто по кілька разів їде і повертається знову, використовуючи волонтерів як своєрідне «соціальне таксі».

У Харкові є ще 700 місць в гуртожитках для переселенців. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

«Я б не сказав, що таких людей багато, але вони є. Ми намагаємось ураховувати обставини. Умовно є бабуся з Куп’янська, вона повинна їхати у Харків за якимсь документом. Їй важко чекати на автобусній станції, потім їхати в  метро і так само назад. Якщо у нас є можливість, ми таких людей підвозимо, але стараємось відсортовувати тих, хто зловживає допомогою. Якщо ми бачимо, що людина працездатного віку, доросла, здорова, і вона виїжджала чотири рази і поверталась назад, то ми радимо такій людині  скористатись громадським транспортом», — пояснив KharkovNEWS.info голова «Координаційного гуманітарного центру» Євген Коляда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки переселенців мешкають на Харківщині

Зараз волонтери шукають додаткові ресурси — пальне, транспорт, бронежилети — аби у разі необхідності виїздити на евакуацію частіше. Люди, що виїжджають із небезпечних районів, можуть безкоштовно оселитися в гуртожитках Харкова. Вони отримають матеріальну та психологічну допомогу від міжнародних організацій, волонтери допоможуть їм оформити статус тимчасово переміщених та отримати матеріальну допомогу і знайти роботу у Службі зайнятості.

«Поселення безкоштовне, ніхто нікого не буде виганяти — люди зможуть жити там, скільки захочуть», — пояснює Коляда.

У харківських гуртожитках зараз є 700 вільних місць для переселенців, із них 300 — з капітальним ремонтом, в інших гуртожитках ремонт роблять зараз, планують встигнути до морозів.

Як записатись на евакуацію?

  • 0800339291 — єдиний координаційний центр, цілодобово
  • 0989412300 — для мешканців Куп’янської громади, 9:00 до 16:00 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова