На Харківщині вперше до розмінувань залучили поліцейських собак

Харківська область першою запровадила комбінований метод розмінування.

Спочатку заміновану ділянку проходять вибухотехніки, потім собаки.

Від березня спеціалісти-вибухотехніки залучили до роботи у зведеному загоні кінологів кінологічного центру ГУНП в Харківській області. Нині зведені загони Національної поліції працюють у Чугуївському районі, де минулоріч були підриви місцевих мешканців і іноземців. Зараз ділянку, де раніше було двурядне мінне поле, розміновують. 

Ідея залучити собак виникла, оскільки були проблеми, що стосуються виявлення предметів, які містять мінімум металу, або не містять його взагалі. Як розповідають сапери, в основному зустрічаються два таких види вибухових пристроїв: протитанкова міна ТМ-62 і фугасна міна ПМН-4.

«Неодноразово були випадки, коли такі міни були пропущені саперами внаслідок малої кількості металу, а також певними проблемами із металодетектором. Тому як допоміжний засіб контролю якості ми намагаємось навчити службових собак», — розповідає сапер.

Три кінологи зі службовими собаками, які вже мають навички пошуку зброї та вибухових предметів, пройшли навчання для роботи на відкритій місцевості, а саме на ґрунті.

«Під час навчання виявляються такі моменти, які ми не уявляли. Починаючи, як рухаються собаки, кінолог, як він себе поводиться, і закінчуючи тим фактом, що коли собака працює по стерні, стерня їй колить морду й ніс, їй некомфортно, вона відволікається, в очі потрапліє пил, такі умови їй дуже некомфортні», — розповів вибухотехнік . 

Тут працюють собаки, які раніше шукали вибухівку і зброю у повсякденному житті, на вокзалах, блокпостах, метрополітені.

«Тепер привчаємо їх нюхати змелю, тому що це інша праця. Дуже добре виходить, хоч і не швидко, але собаки шукають, знаходять міни навіть під невеликим ґрунтом. Тут собаки одні з найкращих, тому що мінне поле помилок не прощає», — каже кінолог.

Спочатку проходять вибухотехніки з металодетекторами, щупами, потім проходять собаки по тій же самій місцевості з метою контролю на предмет виявлення вибухонебезпечних предметів, які не містять метал. Коли знаходять міну, собаки лягають, або завмирають, або сідають біля неї.

Харківська область першою запровадила такий комбінований метод розмінування, який вже приносить результати. Надалі правоохоронці планують ділитися досвідом з кінологами з інших регіонів.

Як писав KharkovNEWS.info, майже третину земель у Харківській області планують розмінувати цього року  На Харківщині заміновано понад пів мільйона гектарів земель.

ПопереднійНаступний

Джерело

Новости Харькова