Коли повернуться студенти? Університети Харкова готуються відновити навчання в аудиторіях

Навчатися офлайн зможуть далеко не всі.

Харківські університети готують лабораторії та ремонтують укриття, щоб із 1 вересня мати змогу відновити звичне навчання. Але більшість студентів все одно не зможуть відвідувати лекції, навіть якщо їх дозволять проводити в аудиторіях.

До 20 липня всі університети, коледжі і технікуми мають прозвітувати перед Міністерством освіти та науки про наявні укриття. У харківських вишах готуються, але визнають: наявні сховища рідко відповідають вимогам, а більшість студентів все одно на лекції не ходитимуть. 

У зоні досяжності вогню

Чиновники Міністерства освіти та науки дозволили студентам учитися офлайн.

«Рекомендуємо закладам вищої і фахової передвищої освіти з 01 вересня 2023 року максимально перейти до здійснення освітнього процесу в аудиторному форматі», — йдеться в листі МОНу. 

Для цього треба перевірити наявні укриття, відремонтувати їх до належного стану та прозвітувати про цю роботу до 20 липня. На сьогоднішній день інформацію про сховища міністерству надали лише Житлово-комунальний коледж Харкова та Красноградський аграрно-технічний коледж. У першому взагалі немає укриттів, у другому є три протирадіаційні, тож в учнів з Краснограду є шанси повернутися до повноцінного навчання. Дані по університетах міністерство поки що не публікує. Тим часом у вищих навчальних закладах готуються до очного навчання, хоча і не впевнені, що воно розпочнеться.

«Ми готуємо безпечні  середовища, щоб ті студенти, які перебувають у Харкові і виявлять бажання приїжджати до університету, мали таку можливість. В першу чергу це, звісно, стосується студентів природничих факультетів, а також тих, хто потребує практичних форм навчання більшою мірою», — розповіла KharkovNEWS.info речниця ХНУ ім. Каразіна Лілія Змій.

В ХНУ планують повернути хоча б «живі» лабораторні. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info 

За її словами, усі укриття вишу одночасно можуть вмістити 5000 людей. В університеті поки що не вирішили остаточно, як саме поєднуватимуть онлайн та офлайн навчання.

У Харківському національному автомобільно-дорожному університеті теж готують укриття, хоча і не дуже сподіваються на те, що очне навчання відновиться. Адже лист міністерства містить важливе зауваження: рекомендація повернутись до аудиторій не стосується тих регіонів, які «знаходяться в зонах бойових дій, зокрема в зонах досяжності вогню ворожих РСЗВ, систем типу С-300 та аналогічних» — а це якраз про Харків.

«Міністерство нам прямо забороняє розпочинати навчання офлайн. Тобто ми готуємо укриття, готуємо лабораторні, і до 1 вересня все буде готово, але остаточно все залежатиме від позиції міністерства», — заявив KharkovNEWS.info ректор ХНАДУ Віктор Богомолов.

Студентів немає в місті

У приймальних комісіях абітурієнтам та їхнім батькам на питання про навчання офлайн в основному кажуть: поки що ми не маємо відповіді на це питання. 

«Хіба ви знаєте, що в нас буде 1 вересня? І я не знаю. Якщо дозволять вчитися офлайн, то і гуртожитки для студентів теж відкриємо», — кажуть у приймальній комісії Харківського медуніверситету.

У НТУ «ХПІ» схиляються до того, що, скоріше за все, майбутні студенти вчитимуться на онлайн-парах.

«Можливо, щось зміниться і буде прийняте якесь інше рішення, але на сьогодні, скоріше за все, навчання буде проходити онлайн. Ви ж самі розумієте, ми в Харкові перебуваємо, дуже близько від зони бойових дій», — так коментують ситуацію у приймальній комісії університету.

Харківський національний університет радіоелектроніки визначився: ніякого очного навчання.

«Навіть якщо працівники та студенти встигнуть евакуюватися до укриття університету, на жаль, воно не зможе стовідсотково забезпечити безпеку у разі прямого влучання російської ракети», — повідомили в пресслужбі вишу.

У Педагогічному університеті минулого літа втратили цілий корпус. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info 

У Харківському національному педагогічному університеті мають укриття в деяких корпусах. Але відновити повноцінне навчання в аудиторіях не вийде, бо їх лишилося мало — велика будівля університету на Валентинівській була зруйнована ракетою минулого літа, її не відремонтували. Тому у виші сподіваються, що залишиться онлайн-навчання.

«Поки краще було б, якби був формат онлайн з огляду на безпекову ситуацію. Якщо буде загальна команда офлайн, ми готові. Частина факультетів вчитиметься в першу зміну, а інші — в другу, ніякого додаткового навантаження на викладачів не буде», — розповів KharkovNEWS.info ректор педагогічного університету Юрій Бойчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові планують відкрити 150 шкіл до 1 вересня

Проблема ще й у тому, що до навчання в аудиторіях не готові студенти-педагоги. 70% з них перебувають за межами Харкова, а гуртожитки університету не відповідають параметрам безпеки. Один з них, на Олексіївці, взагалі не використовується — туди був приліт, у будівлі немає води та електрики. Два гуртожитки на Салтівці — дев’ятиповерхівки без укриттів, лише з підвальним приміщенням, яке можна вважати сховищем лише умовно.

Остаточно ухвалювати рішення про онлайн чи офлайн навчання університети будуть вже наприкінці серпня. 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова