Колаборанта з Харківщини засудили до 12 років за роботу у «поліції» окупантів

Чоловіка затримали ще у 2022 році.

Колаборант добровільно влаштувався до так званої «дорожньо-патрульної служби».

Київський районний суд Харкова оголосив вирок 35-річному жителю Ізюма, який під час окупації співпрацював із російськими загарбниками. Чоловіка визнали винним і засудили до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. У суді чоловік визнав провину лише частково.

За даними слідства, приватний підприємець на початку липня 2022 року, коли місто захопили росіяни, влаштувався на посаду «дільничого» у псевдоправоохоронний орган. За місяць йому дали нову посаду — «в. о. інспектора дорожньо-патрульної служби УВС ТДА у Харківській області».

«Колаборанту видали «посвідчення», з яким він безперешкодно переміщувався у захопленому на той час райцентрі. Перебуваючи на «посадах», псевдополіцейський допомагав загарбникам фабрикувати «справи» проти учасників руху опору на Ізюмщині. За роботу на ворога він отримував заробітну плату в російських рублях», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією речника управління Служби безпеки України у Харківській області Владислава Абдули, колаборант здавав загарбникам адреси домівок українських патріотів, які лишилися в Ізюмі. Окрім цього, він їздив по громаді та слідкував, аби люди не не виходили на протести та зібрання.

«Під час таких «рейдів» рашисти прямо посеред вулиці ув’язнювали учасників проукраїнських акцій та відвозили їх до російських катівень», — розповів Абдула.

Після деокупації колаборант намагався сховатися, однак на початку жовтня 2022 року його затримали в Ізюмі. Чоловіка визнали винним за ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Вирок суду поки не набув чинності, оскільки триває час на подання апеляції.

Як писав KharkovNEWS.info, станом на середину березня у Харківській області засудили за колабораційну діяльність 326 людей. Із них тільки двом дали умовний строк, усі інші засуджені до реального покарання.

Джерело

Новости Харькова